Зламався зуб — неприємний сюрприз, але не більше!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (5 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 258
  • 5
Зміст

Зламався зуб — неприємний сюрприз, але не більше! - 1 | https://complex-dent.com.ua
Підготуватись до цієї проблеми неможливо. Зуб може зламатися під час активного тренування, при вживанні їжі або навіть просто у процесі звичайної розмови з близьким другом. Ситуацій, у яких відколовся шматочок емалі зуба, існує безліч. В даному випадку головне зберігати спокій і негайно записатися на прийом до стоматолога, особливо якщо дуже болить відколотий зуб і явно виражений запальний процес.

Однак у більшості випадків запис до кваліфікованих фахівців забитий не кілька днів, а іноді навіть тижнів уперед. Тому до візиту до лікаря необхідно:

  • для зменшення больових відчуттів скористатися спеціальними ліками або льодом;
  • Якщо відколовся зуб після удару або іншого фізичного контакту, слід переконатися у відсутності перелому. Ознаками серйозної травми є порушення дикції, різкий і дуже сильний біль, оніміння нижньої щелепної зони, а також неможливість широко відкрити рот;

  • за наявності такої можливості зберегти зламаний або шматок, що зколовся. Часто за його допомогою стоматолог зможе точніше відновити зуб;
  • якщо зламався зуб повністю і випав, то час у разі йде на хвилини. Випавши зуб, можна чіпати виключно за коронку. Помістити його рекомендується у молоко або залишити у роті. У такому разі існує ймовірність того, що у разі оперативної та якісної роботи стоматолога зуб буде поставлений на місце і через певний час загоїться. Додамо, що не слід надмірно чистити або витирати елемент, що випав.

Ще раз хочемо підкреслити, що необхідно якнайшвидше потрапити до стоматолога, якщо зламався зуб з пломбою або виникла будь-яка інша проблема. Це значно збільшить шанси на її усунення без будь-яких труднощів та ускладнень.

Зламався зуб під корінь. Що робити?

Ще порівняно недавно, якщо зуб зламався під корінь, то єдиним виходом було видалення кореня та встановлення моста. Він виглядав не дуже природно. Додатково найчастіше доводилося псувати щодо цієї маніпуляції розташовані поруч зуби. Зараз якщо корінь зберігся, то встановлюється коронка за допомогою анкерного або скловолоконного штифта. Візуально вона абсолютно не відрізняється від емалі, що унеможливлює наявність будь-якого естетичного дискомфорту.

Зрозуміти реальний стан кореня надає можливість рентгенологічного обстеження. Якщо все-таки виявиться, що зламався корінь зуба, його доведеться видалити. Ознаками подібної ситуації є кровотечі з-під ясен, сильний біль при змиканні щелеп, зміна кольору або припухлість ясен.

Перевагами встановлення штифтів і мостів, у ситуаціях, коли відколовся зуб під корінь, є більш доступна вартість. При цьому недоліками є невеликий термін служби, що у більшості випадків становить до 3-5 років. Більш досконалим аналогом можна з упевненістю назвати імплантацію. У разі довговічність отриманого результату нерідко сягає 20-30 років.
Зламався зуб — неприємний сюрприз, але не більше! - 2 | https://complex-dent.com.ua

Що робити, якщо відламався зуб або скололася емаль?

На жаль, багато хто звертається до стоматолога тільки, якщо відламалася підлога зуба. При цьому на незначні сколи пацієнти вважають за краще не звертати уваги. Це кардинально неправильна позиція, оскільки в даному випадку позбавитися больових відчуттів за допомогою відварів трав або лікарських трав не вийде. Більше того, якщо після сколу оголюється нерв або ушкоджується пульпарна камера, існує досить висока ймовірність розвитку пульпіту.

Якщо зламався зуб та болить, то ще до візиту до лікаря можна скористатися анальгетиками для зняття дискомфорту. Крім цього обов’язково слід прополоскати рот теплою водою. Це дозволить витягти із зони пошкодження залишки їжі та емалі. Якщо пошкоджена ясна і з’явилася кровотеча, зняти роздратування можна за допомогою льоду або змоченої в холодній воді серветки.

Для відновлення цілісності зуба при незначних сколах лікарі використовують широкий арсенал методів:

  • пломбування із застосуванням композитних матеріалів;
  • створення зубної вкладки (їх часто називають мікропротезами) у разі пошкодження дентину при сколі;
  • установка вінірів;
  • відновлення за допомогою штифтів у разі пошкодження пульпи.

Зламався зуб — неприємний сюрприз, але не більше! - 3 | https://complex-dent.com.ua

Зламався передній зуб — ціна лікування, що робити і як уникнути проблеми?

Коли відламався передній зуб, у багатьох із нас починається напад паніки. Справді, ушкодження у зоні посмішки несуть досить серйозний естетичний і психологічний дискомфорт. Однак можливості сучасної стоматології дозволяють у більшості випадків без особливих труднощів усунути проблему.

Якщо передній зуб зламався під корінь або трапилося менше пошкодження, важливо відразу звернутися до стоматолога. Досвідчений фахівець з урахуванням індивідуальних особливостей проблеми вибере найоптимальніший спосіб її усунення. Якщо відколовся передній зуб, то можна обійтися прямим методом відновлення з використанням композитних матеріалів.

При серйозних ушкодженнях, коли повністю відколовся передній зуб, використовуються непрямі методи відновлення втраченої частини зуба. Відсутній елемент у разі замінюється заздалегідь підготовленими протезами (винирами, коронками, мостами). Як альтернатива, якщо пацієнт зламав передній зуб, може використовуватися імплантація. Про переваги та недоліки цієї технології ми вже говорили вище.

Зламався зуб під коронкою. Що робити?

Використання коронок у більшості випадків покликане зберегти та відновити досить сильно зруйнований зуб. Таке рішення його рятує, однак у будь-якому разі воно не є вічним. Тому, щоб максимально продовжити термін служби коронки необхідно регулярно відвідувати ортопеда на профілактичні огляди.

Якщо зуб зламався разом із коронкою, то насамперед слід відмовитися від спроб самолікування. Склеїти, зафіксувати або полагодити його не вийде з ймовірністю 100%, а ось нашкодити пошкодженому зубу і навіть зубам, що знаходяться поруч, шанси вкрай великі. У такій ситуації необхідно терміново звернутися до стоматолога і по можливості зберегти коронку, що випала. Крім цього слід:

  • зберегти цілісність кукси зуба, звівши до мінімуму навантаження, що надходить на нього;
  • якщо зуб зламався під корінь разом зі штифтом, то необхідно захистити зуб, що залишився від попадання інфекції.

Дослідний ортопед ретельно аналізує ситуацію, що склалася і залежно від масштабів і складності проблеми приймає рішення про:

  • встановлення протезу назад, якщо коронка зберегла свою цілісність, а сам зуб не постраждав;
  • встановлення нового штифта, якщо старий випав, а корінь залишився у задовільному стані. Інакше корінь підлягає видаленню;
  • імплантації, установці мостоподібного або знімного протеза, якщо зламався корінь зуба під коронкою.

Зламався зуб — неприємний сюрприз, але не більше! - 4 | https://complex-dent.com.ua

Зламався жувальний зуб. Що робити?

Ушкодження жувальних зубів мало відрізняються від сколів та переломів інших зубів. При цьому найбільшу небезпеку в даному випадку мають сколи зубів мудрості. Подібні проблеми загрожують стрімким розвитком карієсу та його подальшим перетворенням на пульпіт або періодонтит. У цій ситуації проблема лікування обумовлена ​​насамперед поганим доступом до жувальних зубів, а також викривленими або непрохідними каналами.

Якщо відкололася підлога зуба, а корінь залишився цілим і відсутні вогнища запалення, існує висока ймовірність зберегти його. Для усунення проблеми корінь фіксується культева вкладка, яку зверху ставиться коронка. В інших випадках, коли зламався зуб під ясна, варто бути готовим до видалення його залишків та проведення імплантації.

Зламався знімний зубний протез. Що робити?

Навіть найякісніший, надійніший і найдорожчий зубний протез може зламатися. Це не зовсім нормально, але така ситуація трапляється. Причинами такої проблеми є:

  • надмірні навантаження на протез;
  • відломився зуб, що виступає як опорний;
  • неправильний догляд або взагалі повна відсутність догляду за протезом;
  • пошкодження при випадкових падіннях та інших непередбачених фізичних впливах на протез;
  • закінчення терміну експлуатації.

Найбільш поширеними поломками протезу є тріщини та переломи основи. Крім цього, досить часто зустрічаються відлами зуба, кламера. Подібні пошкодження часто можна усунути за допомогою ремонту. Проводиться відновлення за допомогою склеювання та подальшої герметизації зони пошкодження. Якщо ремонт виконаний якісно, ​​протез виглядає як новенький. Експлуатаційні якості його теж повністю відновлюються. У разі зміни кольору протеза здійснюється його професійне чищення.

Дуже важливо довіряти ремонт протезу професійним зубним технікам. Важливо уникати самостійного ремонту, оскільки подібні спроби можуть повністю зіпсувати виріб.
Зламався зуб — неприємний сюрприз, але не більше! - 5 | https://complex-dent.com.ua

Зламався зуб у дитини. Що робити?

Насамперед варто відзначити, що у дітей бувають молочні та постійні (корінні) зуби. При цьому незалежно від того дитина зламала передній постійний зуб або тимчасовий, дуже важливо звернутися за допомогою до кваліфікованого стоматолога. Досвідчений лікар зробить все можливе для збереження зуба та усунення існуючої проблеми. Звертаємо увагу, що якщо малюк зламав молочний зуб, то важливо не поспішати його видаляти. У такому разі формується порожня лунка у зубному ряду. На жаль, нерідко вона у майбутньому негативно впливає на правильне формування та подальший розвиток прикусу.

Якщо зламався передній зуб у дитини, необхідно відразу шукати вибитий зуб. Після цього його необхідно взяти за коронку, після чого промити звичайною водою (якщо є фізрозчин, краще скористатися ним) протягом декількох секунд корінь. Потім залишається обережно повернути зуб у лунку протягом декількох хвилин після випадання. Подібні дії допоможуть зберегти зуб у більшості випадків. Якщо ж зламався передній зуб, і Ви боїтеся самостійно здійснювати такі маніпуляції, то покладіть зуб, що випав у молоко, воду або фізрозчин і стрімко вирушайте до стоматолога.
Важливо знати! Не слід класти зуб у спирт або перекис водню.

Зламався зуб зі штифтом. Що робити?

Підвищені навантаження у більшості випадків є причиною того, що зламався нарощений зуб зі штифтом. Значно рідше до цієї проблеми призводить некроз зубних тканин, погане лікування каналів чи неякісне протезування. У цій ситуації ознаками того, що зуб зламався, є:

  • відламування коронки разом з куксами;
  • нестійкий стан коронки, пов’язаний із сильним хитанням;
  • больові відчуття.

З появою подібних ознак дуже важливо відразу звернутися до лікаря, оскільки порушення цілісності конструкції у разі зволікання лікування найчастіше призводить до появи запальних процесів. В даному випадку лікування з анестезією умовно можна розділити на чотири ключові етапи:

  • розпломбування каналів;
  • ендодонтичне лікування;
  • формування культової вкладки;
  • установка коронки.

Як уникати можливих поломок, сколів та інших проблем?

Якщо ви не хочете із фразою «у мене зламався зуб» дзвонити стоматологу, то слід дотримуватися кількох досить простих рекомендацій, які допоможуть зберегти здоров’я ротової порожнини, нерви та гаманець:

    Частіше відвідуйте стоматолога на профілактичний огляд. Це допоможе на ранніх етапах виявити карієс та інші проблеми, які можуть призвести до того, що зламалася стінка зуба тощо;

  • навіть якщо зуб зламався вздовж або стався незначний скол, у мінімальні терміни намагайтеся вилікувати проблему;
  • усувайте причини перевантаження та травмування зубів;
  • позбавляйтеся шкідливих звичок. Відкривати пивні пляшки або гризти горіхи зубами – це вірний шлях до того, щоб зуб зламався під ясна;
  • дотримуйтесь гігієни порожнини рота, стежте за харчуванням та загальним станом організму.

Як висновок хочеться сказати, що навіть якщо зуб зламався на дві частини або половина зуба зламалася – це не вирок. У цій ситуації дуже важливо якнайшвидше звернутися за кваліфікованою допомогою. Можливості сучасної стоматології та досвід лікарів клініки “COMPLEX DENT” дозволяють усувати проблеми будь-якої складності, відновлювати ідеальну посмішку та забезпечувати повніше здоров’я порожнини рота!