Чому жовтіють зуби?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 7
  • 0
Зміст

Красива білосніжна посмішка вже довгий час вважається одним із найважливіших чинників, адже вона позначається не тільки на естетиці, а й на стані здоров’я. Емаль білого кольору вказує на те, що для людини важлива гігієна, вона слідкує за собою і уважно стежить за станом свого здоров’я. Але багато людей стикаються з тим, що відбувається зміна кольору емалі, через що посмішка втрачає свою естетичність. Важливо розуміти, що це може бути пов’язано з різними факторами, які можуть впливати на відтінок та блиск зубів Пропонуємо розглянути, чому жовтіють зуби і що робити, якщо ви зіткнулися з цією проблемою.

Від чого жовтіють зуби

Існує багато чинників, через які зуб може почати жовтіти і втрачати свій естетичний вигляд. Основна і найпоширеніша причина, чому це може траплятися – порушення правил гігієни. Щоденне чищення значно скорочує ризик того, що емаль почне жовтіти. Також на колір емалі можуть вплинути такі чинники:

  • генетичні відхилення і збої;
  • шкідливі звички (наприклад, куріння);
  • різні види захворювань;
  • вплив зовнішніх чинників.

Незалежно від того, яка причина того, що зуби жовтіють – не варто ігнорувати проблему, адже це негативно позначається на вашому здоров’ї.

Чому жовтіють зуби від куріння

Куріння негативно позначається на стані більшості органів, зокрема ця шкідлива звичка часто стає причиною, чому жовтіють зуби. У сигаретах міститься велика кількість шкідливих смол, які з часом спричиняють значну зміну кольору емалі.

Але навіть вейпи та інші замінники сигарет призводять до виникнення цієї проблеми. Речовина рідини, що парить, не несе загрози, але тепла пара призводить до появи в поверхні емалі мікротріщин. Через деякий час у мікротріщини потрапляють фарбувальні речовини – через це поверхня жовтіє. Таким чином, відбілити жовті зуби стає актуальним завданням для багатьох курців.

Чому жовтіють зуби в дітей

Не менш важливе питання, з яким регулярно стикаються тисячі батьків – чому в дитини жовтіють зуби. Розглянемо кілька найпоширеніших чинників, через які дитина може зіткнутися з цією проблемою:

  1. Унікальна будова молочних зубів/емалі. Вони менш стійкі до зовнішніх чинників, ніж постійні, і набагато швидше змінюють свій колір.
  2. Спадковість. Досить часто, якщо у батьків емаль швидко жовтіє, то і дитина також може зіткнутися з цією проблемою.
  3. Недостатньо якісна гігієна ротової порожнини. Згідно зі статистикою, близько 80% випадків, чому у дітей жовтіють зуби, пов’язані з тим, що процес їхнього чищення виконують неналежним чином. Важливо не тільки щодня виконувати чистку вдома, а й 1-2 рази на рік відвідувати стоматолога для проведення професійної процедури відбілювання.
  4. Різні захворювання порожнини рота. Якщо в дитини жовтіє емаль, то слід негайно звертатися до стоматолога, адже це може свідчити про початкову стадію карієсу та інших захворювань ротової порожнини.

Чому з віком жовтіють зуби

Серед дорослих також поширена проблема пожовтіння емалі й існує багато чинників, чому це може траплятися. Найчастіше жовтіють зуби в дорослих з кількох причин:

  1. Уповільнення всіх процесів в організмі. Зокрема, скорочується кількість вітамінів і поживних мінералів, необхідних для підтримки нормального стану емалі.
  2. Стоншення емалі та погіршення її стійкості. З віком емаль стає тоншою і сприйнятливою до різних зовнішніх впливів (механічні навантаження під час жування, фарбувальні продукти тощо).

Щоб впоратися з цими проблемами, слід відвідати стоматолога й отримати консультацію. Фахівці часто призначають прийом вітамінних комплексів, що допомагає поліпшити стан ротової порожнини. Важливо враховувати, що результат може залежати від ступеня догляду за зубами.

Чому жовтіють зуби від брекетів

Під час носіння брекетів багато людей також часто стикаються зі зміною кольору зубної емалі. Щоб зрозуміти, чому це трапляється, пропонуємо розглянути 2 типи цієї проблеми:

  1. Змінюють колір лігатури. Лігатурами називають фіксувальні гумки, за допомогою яких ортодонтична дуга закріплюється в замках брекетів. У цьому випадку необхідно звернутися до стоматолога для заміни лігатур і підтяжки брекетів.
  2. Змінюють колір брекети. Найчастіше з такою проблемою стикаються власники керамічних брекетів, адже кераміка схильна до фарбування. Причинами, чому брекети можуть змінювати свій колір, є деякі продукти і шкідливі звички.

Погана гігієна також може стати причиною появи жовтизни – при цьому не важливо, носите ви брекети чи ні. Існує також можливість використовувати ультразвуковий очищувач для покращення стану зубів.

Що робити, якщо зуби жовтіють

Незалежно від того, зуби жовтіють біля кореня чи у верхній частині – насамперед слід проконсультуватися зі своїм лікарем-стоматологом. Але існують і деякі стандартні рекомендації, здатні допомогти зберегти бездоганну красу посмішки:

  1. Дотримуватися правил гігієни ротової порожнини і відвідувати стоматолога для професійного чищення (1-2 рази на рік).
  2. Уникати продукти з високими фарбувальними властивостями, додати в раціон більше корисної, здорової їжі.
  3. Коригувати вміст мікроелементів у раціоні, за потреби використовувати вітаміни.

Якщо жовтіють зуби від куріння, то основна рекомендація – позбутися цієї шкідливої звички і відвідати стоматолога для професійного чищення ротової порожнини.