Пародонтоз. Як вилікувати?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 99
  • 3
Зміст

Що таке пародонтоз?

Пародонтоз. Як вилікувати? - 1 | Complex DentПародонтоз – це хронічне захворювання тканин, що оточують зуб: ясен, періодонту, а також цементу та безпосередньо альвеолярних відростків. Проявом пародонтозу є атрофія конкретних ділянок пародонту, а також склеротичні видозміни кісткової тканини, які проводять до оголення шийок зубів.

Звертаємо увагу, що особливість та небезпека пародонтозу полягає у повільному розвитку хвороби, а також відсутності запалення та будь-якого больового синдрому. В результаті це часто відтягує звернення за допомогою та пародонтоз з часом призводить до сильного розхитування зубів, а також патологічного збільшення їх чутливості.

Пародонтоз – причини появи та фактори розвитку

Пародонтоз. Як вилікувати? - 2 | Complex DentПричини виникнення пародонтозу бувають різними, найчастіше вони пов’язані зі станом внутрішніх органів, а також неправильним доглядом за порожниною рота та наявністю зубного каменю. Ключовою причиною при цьому можна з упевненістю назвати порушення кровопостачання в кістці, а також м’яких тканинах. Часто пародонтоз виникає через наявність м’якого мікробного нальоту на зубах або жорстких відкладень над і під яснами. Крім цього, серед поширених причин розвитку пародонтозу варто виділити:

  • Проблеми у функціонуванні ендокринної системи;
  • Порушення прикусу;
  • Погіршення імунітету;
  • Хвороби ШКТ;
  • ушкодження тканин пародонту;
  • Дефіцит вітамінів та інших корисних мінеральних елементів;
  • Порушення обмінних процесів у ротовій порожнині.

Пародонтоз – симптоми та їх прояви

Розрізняють кілька симптомів цієї хвороби::

  • неприємний запах із рота;
  • відчуття дискомфорту під час їди;
  • підвищена чутливість;
  • розхитування зубів.

Як вилікувати пародонтоз?

Пародонтоз. Як вилікувати? - 3 | Complex Dent Для успішного лікування пародонтозу необхідно з’ясувати причини. При лікуванні пародонтозу у стоматологічних кабінетах призначають різні гелі та мазі для ясен. Але пародонтоз можна лікувати й у домашніх умовах. Лікування проводиться у комплексі з процедурами, призначеними лікарем. Для успішного лікування пародонтозу слід:

  1. Дотримуватись спеціальної дієти. Вживати якнайбільше овочевих салатів кисломолочних та сирних продуктів. Обмежити вживання солодощів.
  2. Включити до раціону свіжі соки.
  3. Систематично готувати настоянки для ополіскування рота. Для цього підходять прополіс, лепеха, календула. Щоб приготувати настоянку, необхідно помістити в ємність 50 г трави, залити 0.5 літра горілки, залишити наполягати на два тижні. Після цього настойку необхідно процідити. Якщо спостерігається кровоточивість ясен, ефективним засобом ополіскування є відвар із дубової кори. Використання настоянок надає на ясна загоювальну дію.
  4. Виконувати масаж ясен за допомогою ефірних олій. Для цієї процедури підійдуть олії цитрусових, м’яти та евкаліпта. Масаж виконується чистими руками. На пальці наноситься олія і круговими рухами втирається в ясна навколо зубів. Така процедура має зміцнюючу властивість.
  5. Робити спеціальні вправи для зубів. Для вправ знадобиться дубова гілочка. Спочатку її очищають від кори, потім прикушують. На початкових етапах такої вправи відчувається дискомфорт та з’являються відчуття болю. Через деякий час ця процедура ускладнюється. Після того, як один кінець гілочки затискається зубами, рукою потрібно тягнути за іншою. Вправа позитивно впливає на ясна і сприяє тренуванню м’язів. Сюди можна віднести і вживання твердих овочів та фруктів.
  6. Правильна гігієна ротової порожнини за допомогою спеціальних лікувальних зубних паст, нитки та зубної щітки із щетиною середньої жорсткості. Додатково стоматолог може прописувати таблетки і препарати, спрямовані на комплексне оздоровлення ясен.

При дотриманні всіх правил пародонтоз лікується в домашніх умовах, але тільки на початкових стадіях.

Профілактика пародонтозу

Небезпека патології очевидна. Тому краще не допустити розвитку пародонтозу, ніж потім займатися його стомлюючим лікуванням. Завдяки накопиченому досвіду з повною впевненістю можемо стверджувати, що якісна гігієна ротової порожнини є головним та найефективнішим засобом профілактики пародонтозу.

Для цього:

  • Ретельно, але обережно чистіть зуби протягом не менше чотирьох хвилин двічі на день;
  • Якщо після їди в ротовій порожнині залишаються залишки їжі, потрібно їх видаляти за допомогою зубної нитки;
  • Після невеликих перекусів обполіскуйте рота або користуйтеся жувальною гумкою без цукру;
  • Регулярно змінюйте зубну щітку (не рідше одного разу на три місяці). Звертаємо увагу, що в процесі вибору щітки потрібно обов’язково підбирати жорсткість з урахуванням індивідуальної чутливості та особливостей зубів та ясен;
  • Виконуйте масаж ясен за допомогою пальців або щітки, щоб посилити кровообіг.

Пародонтоз. Як вилікувати? - 4 | Complex DentОсобливу увагу рекомендуємо приділяти якості та збалансованості харчування. Важливо включати у свій раціон продукти, які містять мед, цинк, а також залізо. Корисні продукти, які містять флавоноїди. Ваш раціон однозначно урізноманітнять і збагатять чорниці, помідори, петрушка. Радимо обмежити або навіть звести до мінімуму кількість вживаних солодощів і вуглеводів. Пам’ятайте, що продукти, що містять цукор стимулюють активність патогенної мікрофлори.

Як один із способів профілактики пародонтозу можна з повною впевненістю назвати повну відмову від куріння та інших шкідливих звичок. Це обумовлено насамперед тим, що нікотин звужує капіляри, перешкоджаючи цим нормальному кровопостачанню ясен. Важливо пам’ятати про необхідність своєчасного та якісного лікування загальних хвороб, а також комплексного зміцнення загального імунітету організму.

Зазначені заходи здебільшого дозволять навіть не замислюватися про пародонтоз. Однак навіть якщо ознак пародонтозу повністю відсутні необхідно раз на півроку приходити на профілактичний огляд до стоматолога. Своєчасне виявлення патології на ранніх етапах розвитку значно спрощує та прискорює лікування.

Що робити, якщо симптоми яскраво виражені?

У такій ситуації слід терміново звернутися за допомогою до лікаря. Досвідчений дитячий або дорослий лікар виконає ретельну діагностику, визначить причини проблеми та запропонує найефективніші способи її усунення. Клініка COMPLEX DENT максимально відповідально підходить для лікування кожного пацієнта. Завжди націлені на повне усунення захворювання, не боїмося братися за складні та занедбані випадки, роблячи все можливе для відновлення та підтримки здоров’я Вашої ротової порожнини!

Усміхайтеся, Ви цього заслуговуєте!