Профілактика та зняття зубного каменю

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 39
  • 2
Зміст

Що таке зубний камінь?

Профілактика та зняття зубного каменю - 1 | Complex Dent

Це стороннє відкладення поверхні зуба, порушує його естетику. Він утворюється із частинок їжі, скріплених компонентами слини. Зубний камінь може бути надясновим і підясенним. Наддесневий можна розглянути без спеціального обстеження. Поддесневий завжди прихований яснами. Він приносить естетичних прикростей, але сприяє розвитку низки стоматологічних захворювань. Такий камінь виявляється стоматологом за умов клініки під час використання спеціалізованого устаткування.

Профілактика та зняття зубного каменю - 3 | Complex Dent

Чим небезпечний?

Крім естетичних недоліків, зубний камінь створює умови для розвитку шкідливих і небезпечних мікробів. Мікроорганізми швидко розмножуються під зубним камінням, і можуть викликати карієс або захворювання ясен. Поки що на зубах є відкладення, ні профілактичні, ні лікарські стоматологічні препарати не зможуть діяти ефективно.

Профілактика та зняття зубного каменю - 4 | Complex Dent

Як розвивається?

А розвивається він із зубного нальоту – клейкої речовини, яку важко видалити зубною щіткою в домашніх умовах. Тому регулярні візити до зубного лікаря та інші заходи, які пропонує естетична стоматологія, дуже важливі для запобігання зубному каменю.

Згодом у важкодоступних для зубної щітки місцях наліт спресовується і твердне, переходячи в зубний камінь. Запущений зубний камінь твердне ще більше і розростається під ясна. Порушується естетика ясен та зуба. При запаленні ясна починає кровоточити. Мертві еритроцити крові осідають на зубний камінь, забарвлюючи його у темний колір.

Хвора ясна захищається, виділяючи спеціальну рідину, що омиває опорну частину зуба. Однак це лише прискорює розвиток підясенного каменю. Під тиском каменю ясна відходить від зуба, утворюючи кишеню. До нього потрапляють частки їжі. Процес зростання та небезпека зубного каменю ще більше посилюється. З’являється запах із рота. Шкідливі бактерії отримують можливість проникати в тканини пародонту, кровоносні судини. Це веде до хронічних захворювань різних органів.

Профілактика та зняття зубного каменю - 5 | Complex Dent

Профілактика

Головний засіб профілактики зубного каменю – ретельна гігієна ротової порожнини. Але й вона не гарантує позбавлення появи зубних відкладень у «проблемних» місцях, зокрема на придесневій поверхні зуба. Зубний камінь тут наростає найшвидше. Щоб визначити ступінь ураження зубів каменем у домашніх умовах, достатньо змастити їх йодом. Камені пофарбуються і добре видно.

Профілактика та зняття зубного каменю - 2 | Complex Dent

Зняття зубного каменю

Якісно видалити відкладення, відновити естетику ясен та зуба можна лише в умовах стоматологічної клініки. Адже в естетичній стоматології використовуються спеціальні інструменти та препарати, що не руйнують зубну емаль і не травмують ясна. Цю процедуру необхідно повторювати 2-3 рази на рік.