Видалення зубного каменю у стоматології

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 29
  • 3

Зубний камінь є найпоширенішою проблемою, з вирішенням якої доводиться стикатися стоматологам.

Головною причиною утворення каменю є залишки їжі, які при взаємодії із солями, що містяться у великій кількості у слині, перетворюються на тверді відкладення. Ускладнюють ситуацію шкідливі звички, куріння, вживання великої кількості кави. Крім цього, існує категорія людей з високим ступенем схильності до утворення зубного каменю.

На жаль, зубний камінь не є винятково декоративною проблемою. При розростанні зубний камінь ушкоджує слизову оболонку і стає причиною пародонтиту, карієсу та гінгівіту. Саме тому за перших ознак зубного каменю необхідно звертатися за стоматологічною допомогою.

Видалення зубного каменю у стоматології - 1 | Complex Dent

Існують різні методики видалення каменю. Найпростіший із них є механічний. Він має на увазі використання бормашини, яка обертаючись, чіпляє камінь і відриває його від поверхні зуба. Потім емаль шліфується. Багато пацієнтів скаржаться на неприємні відчуття під час механічного чищення. Крім того, цей спосіб не завжди виявляється досить ефективним.

Видалення зубного каменю у стоматології - 2 | Complex Dent

На зміну механічному чищенню прийшов ультразвук, який застосовується в багатьох областях сучасної медицини. Головною перевагою ультразвукового чищення є те, що

в процесі маніпуляції руйнуються всі зубні відкладення, у тому числі й ті, що знаходяться під яснами. Єдиним недоліком ультразвукового чищення зубів можна вважати слабкі хворобливі відчуття, на які скаржаться пацієнти з витонченою емаллю. Однак, цей дискомфорт легко усувається за допомогою спеціальної пасти, яка наноситься на зуби перед процедурою.

Найсучаснішим способом чищення зубної емалі є лазерне видалення зубного каміння. Даний метод вважається найбезпечнішим, тому обробка проводиться безконтактним способом. Під впливом лазера зубний камінь розсипається на порошок і вимивається напором води. Оскільки в процесі видалення каменів зубна емаль не торкається, чистка проходить абсолютно безболісно навіть у пацієнтів з чутливою емаллю. Приємним бонусом після процедури стане суттєве освітлення емалі.

Після видалення зубного каменю лікарі рекомендують повести процедуру фторування, яка зміцнить емаль і уповільнить утворення каменів надалі.