Як ставлять вініри на зуби?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 320
  • 0
Зміст

Як ставлять вініри на зуби? - 1 | Complex DentВініри – це тонкі керамічні або композитні накладки на зуби. Їх встановлюють на зовнішню поверхню зуба для коригування форми та кольору зубів. За допомогою вінірів можна усунути незначні нерівності зубного ряду, створити красиву та природну посмішку.

Показання до встановлення вінірів

Чи ставити вініри на зуби, залежить від характеру пошкодження та стану зуба. Установка вінір на зуби призначається у разі:

  • тріщин;
  • сколів;
  • діастеми (проміжків між зубами);
  • неправильної форми;
  • неправильного кольору емалі.

Тонка накладка дозволяє приховати дефекти. Доцільно ставити вініри, щоб позбутися тріщин і приховати великі проміжки між зубами, повернути усмішці білизну, скоригувати форму та приховати відколи. Вініри виконують естетичну функцію, тому встановлюють їх на передні зуби. Діастема, відколи від забитих місць, ерозія емалі, пігментація – все це можна легко і надійно сховати за тонкою накладкою на передній поверхні зуба.
Щоб точно знати, коли можна ставити вініри, обов’язково бути обізнаним і про протипоказання. Їх не ставлять при витонченій емалі, її патологічній крихкості та стирання.

Протипоказанням є також порушення прикусу та бруксизм — несвідомий скрегіт зубами, що зазвичай виявляється уві сні. Процес встановлення вінірів неможливо провести, якщо більша частина зубних тканин зруйнована або є велика пломба. В інших випадках установка накладок допустима і дозволяє вирішити більшість косметичних проблем.

Переваги встановлення вінірів

Як ставлять вініри на зуби? - 2 | Complex DentЗнаючи, що таке вініри та як їх встановлюють, можна зробити висновки про їхні переваги. Головні з них:

  • довговічність;
  • гіпоалергенність;
  • простість конструкції;
  • природний вигляд;
  • стійкість до зубного нальоту та барвників.

Середній термін служби вінірів 10-15 років, але за дотримання рекомендацій стоматолога може значно збільшитися. Залежно від того, хто встановлює вініри та з яких матеріалів, накладки можуть прослужити 20-30 років. Досвідчений лікар дає корисні поради щодо догляду за накладками, що допомагає зберегти їх первісний вигляд. Завдяки простоті конструкції ніяких спеціальних маніпуляцій проводити не доведеться. Достатньо дотримуватись правил догляду за порожниною рота і регулярно проходити профілактичний огляд у стоматолога.

Важливою перевагою стала гіпоалергенність. Завдяки цьому вініри можна встановлювати всім пацієнтам без винятку. Накладки мають природний вигляд і не привертають до себе зайвої уваги. Цей тип реставрації має натуральний вигляд, природна форма зуба зберігається, а відтінок підбирається індивідуально. Крім того, вони стійкі до барвників та зубного нальоту. З вінірами можна спокійно пити чай, каву та інші напої, не переживаючи, що колір накладки зміниться. Зубний наліт не діє на вінір руйнівно, не порушує його цілісність.

Всі ці особливості стають вирішальними, коли ставлять вініри та вибирають відповідну конструкцію. Вибір часто стоїть між вінірами і коронками, які мають зовсім інші особливості. У багатьох постає питання, чи ставлять вініри на коронки? Поєднати переваги двох конструкцій можна лише теоретично. Насправді встановити вінір на поверхню коронки проблематично, та й додаткових переваг це не дасть. Тому завжди краще проконсультуватися зі стоматологом та отримати аргументовану відповідь для конкретного випадку.

Різновиди вінірів

Як ставлять вініри на зуби? - 3 | Complex DentНасамперед вініри поділяють за матеріалами, з яких вони виготовлені. Основні різновиди:

  • керамічні;
  • композитні;
  • люмініри.

Як встановлюються вініри на зуби? Насамперед створюється каркас, який наносять основний матеріал. Один із найпопулярніших матеріалів – це кераміка. Вона дозволяє створити природну та міцну конструкцію, яка здатна прослужити понад 30 років. За нею потрібно доглядати, краще уникати перепадів температур та надто твердої їжі, але загалом нанести пошкодження керамічної накладки дуже складно. Керамічні вініри підходять у тому числі алергікам, оскільки таку накладку можна виготовити без металевого каркасу.

Композит — це світлополімерний матеріал, який може прослужити 3-5 років і є найдоступнішим за ціною. З композиту можна зробити вініри прямим та непрямим шляхом. Прямі виготовляє лікар прямо у клініці, а непрямі роблять зубні техніки в лабораторії по відбитку зубів. Переваги композитних вінірів полягають у простоті установки та нижчій вартості.

Люминиры — это еще более тонкие пластинки, которые устанавливают на переднюю часть зуба. Главный их плюс в том, что нет необходимости обтачивать зуб для установки такой накладки. Срок службы конструкции достигает 30 лет, а стоимость установки на порядок выше керамических.

Этапы установки виниров для зубов

Как устанавливают виниры и с чего начинается эта процедура? Установка виниров — процесс поэтапный, и состоит он из таких процедур:

  • осмотр;
  • диагностика;
  • цифровое моделирование;
  • примерка;
  • обтачивание зубов;
  • изготовление виниров в лаборатории;
  • установка и фиксация.

Знаючи, як встановлюють вініри на зуби, ви зможете вчасно звернутися до стоматолога та отримати кваліфіковану допомогу. Первинний огляд дозволить виявити захворювання зубів та ясен чи переконатися, що попереднього лікування не потрібно. Вініри можна встановлювати тільки на здорові зуби, тому спочатку лікують карієс та будь-які запалення. Які вибрати вініри, як їх ставлять та інші питання можна поставити лікарю на первинну консультацію. Якщо загальний стан здоров’я дозволяє, стоматологи відразу ж підготують план створення гарної і природної посмішки.

Щоб переконатися у відсутності прихованих патологій та дізнатися про стан кісткових тканин, рекомендується зробити рентген або комп’ютерну томографію. Це дозволить уникнути несподіваних ускладнень та вчасно знайти приховані порушення здоров’я. Як встановлюються вініри, докладно розповідає лікар під час консультації. Складається індивідуальний план, робиться сканування та фотографування, що дозволяє зайнятися цифровим моделюванням. Крім того, створюється відбиток зубів, яким у лабораторії виготовляють вініри. Прототип нової посмішки створюється зубною технікою з урахуванням побажань клієнта.

Як ставлять вініри на зуби? - 4 | Complex DentЯк ставлять вініри на передні зуби? Насамперед виготовляють модель для примірки. Це дозволяє побачити, як виглядатиме посмішка після встановлення накладок. Адже навіщо ставлять вініри? Саме для створення природної, красивої та натуральної посмішки голлівудського зразка. На етапі примірки до проекту можна внести корективи. Модель може бути гіпсовою, восковою або надрукованою на 3D-принтері. У будь-якому випадку можна оцінити загальний вигляд та зміни, висловити свої побажання та надіслати проект на доопрацювання. Після узгодження проекту роблять «силіконовий ключ» — створюють майбутню форму вінірів та готуються до їх встановлення.

Як ставлять вініри після виготовлення? Починається процес підготовки зубів – видалення фрагментів емалі для міцнішого з’єднання з вінірами. Проводять його з використанням анестезії, тому процедура виходить безболісною. Стоматологи намагаються видаляти якнайменше тканин. Товщина шару залежить від того, на які зуби ставлять вініри і якого результату хочуть досягти. Після обточування зубів встановлюється ясенна нитка, щоб край ясна був добре видно фахівцю. Це допомагає зробити правильний зліпок та виготовити ідеальні за розміром та формою накладки. Дані про те, на які зуби встановлюють вініри, передають у зуботехнічну лабораторію разом із зліпком та результатами сканування.

Поки йде виготовлення, на спиляні зуби ставлять часові накладки. Потім проходить приміряння виготовленої конструкції. Як ставлять зуби після виготовлення? Їх фіксують тимчасовим цементом терміном 2-8 тижнів. Це дозволяє звикнути до нової конструкції та переконатися, що вона повністю підходить. Коли протези будуть готові, ви повертаєтеся до стоматологічного кабінету для фіксації постійних накладок.

Як ставлять зуби вініри на тривалий термін? Спочатку наносять тимчасовий гель, роблять примірку та фото. Якщо колір, форма, прозорість відповідають очікуванням, відбувається фіксація накладок. Наносять постійний цемент, встановлюють ясенну нитку, щоб уникнути попадання вологи на накладку. Потім вініри обробляють спеціальним гелем для посилення фіксації та антисептиком, який видаляє всі сторонні мікроорганізми. Гель змивають, наносять спеціальний клей та використовують лампу, яка його висушує.

Після фіксації потрібний плановий огляд. Стоматолог оглядає які зуби ставляться вініри, вивчає стан зубів і ясен. При необхідності проводиться пришліфування конструкції з прикусу. Тепер ви знаєте, як ставлять вініри на зуби і на який результат можна очікувати. Це досить тривалий процес, але він дозволяє гарантовано отримати гарну та здорову усмішку.

На які зуби не ставлять вініри? Як правило, їх не ставлять на жувальні зуби, які не входять до зони посмішки. Установка рекомендована на десять верхніх зубів та вісім нижніх.

Як доглядати вініри?

Знаючи, як встановлюють вініри і з чого їх виготовляють, кожен розуміє, що конструкція потребує догляду. Стоматологи радять зменшити навантаження на передні зуби та уникати відкушування твердої їжі. Не варто клацати горіхи та насіння, а пережовувати їжу краще бічними зубами. З обережністю вживати продукти, які можуть застрягти між зубами, а також їжу, що барвить. Краще відмовитись від куріння, уникати різких перепадів температур.

Зуби потрібно чистити двічі на день, можна користуватися іригатором та ополіскувачами для ротової порожнини. Вибирайте щітку з м’якою щетиною та пасту без абразивних елементів, щоб уникнути мікротріщин на поверхні накладок. Щорічно необхідно відвідувати стоматолога і здійснювати професійне чищення вінірів. За будь-яких змін накладок, запалення ясен, зубного болю слід звернутися до лікаря.

Дотримуючись простих правил гігієни, ви зможете насолоджуватися гарною усмішкою 10, 20, 30 років. Вибирайте найкращих фахівців, дотримуйтесь порад щодо догляду за порожниною рота — і результат встановлення вінірів збережеться надовго!