Як вибрати електричну зубну щітку?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (1 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Корисні поради
  • 307
  • 1
Зміст

Чи варто брати електричну зубну щітку чи краще користуватися мануальною? Цим питанням задаються багато хто і у стоматологів давно готова відповідь. Лікарі сходяться на думці про те, що електрощітка – це один із найефективніших способів щоденної гігієни ротової порожнини. Вона ефективно очищає емаль, видаляє бактерії, забезпечує свіжість дихання та відчуття чистоти.

Як вибрати електричну зубну щітку? -1 | https://complex-dent.com.ua/

ЧЧим електрична щітка відрізняється від звичайної?

Щоб вирішити, яку електричну зубну щітку вибрати, потрібно дізнатися про її основні відмінності від звичної моделі. Головна відмінність – це електричний двигун, який працює від акумулятора або батарейок. Він надає руху насадці зі щетинками, завдяки чому для чищення зубів не потрібно докладати жодних зусиль. Достатньо направити щетинки у потрібному напрямку протягом 2 хвилин. Тривалість процедури допомагає контролювати сам пристрій завдяки вбудованому таймеру. Як правило, при чищенні зубів звичайною щіткою ніхто не звертає уваги на час, хоча стоматологи радять засікати дві хвилини.

Використання електрощітки економить не лише час, а й зубну пасту. Для чищення достатньо мінімальної кількості пасти – щетинки і так ефективно очищають емаль та полірують її. Завдяки вібрації наліт руйнується ефективніше, а також здійснюється масаж ясен. Це корисно для покращення кровообігу, профілактики запалення ясен. При цьому тканини не травмуються, а зміцнюються. Ефективна гігієна практично без зусиль відрізняє електрощітку від звичайної.

Види електричних зубних щіток

Якщо ви думаєте, як вибрати електричну зубну щітку, почніть з вивчення їх різновидів. Їх ділять на три види:

  • механічні;
  • звукові;
  • ультразвукові.

Як вибрати електричну зубну щітку? -2 | https://complex-dent.com.ua/Механічна модель складається з тримача та насадки з круглою головкою, яка обертається та виметає бруд. Залежно від моделі, різною може бути частота обертання головки, жорсткість щетинок та додаткові функції. Серед додаткових функцій можуть бути різні режими очищення, таймер, звукові сигнали, підсвічування. Механічна щітка – це стандартний варіант, який відрізняється доступною ціною, високою ефективністю та простотою використання. Їх не можна використовувати тільки при пародонтиті та гінгівіті, оскільки ясна може бути пошкоджена.

Звукові електрощітки очищають емаль за рахунок звукових хвиль. Під впливом звукових коливань із зубної пасти утворюється рясна піна, яка проникає у проміжки між зубами та очищає їх. Такий спосіб чищення підходить для тих, хто носить брекети, коронки, вініри. Піна ефективно очищає від нальоту, але не ушкоджує ні емаль, ні протези. Делікатність чищення дозволяє покращити кровообіг у яснах та зміцнити їх. Візуально звукова модель відрізняється від звичайної електричної витягнутої головкою щітки. Також відрізняється більш шумною роботою та протипоказана при серйозних захворюваннях ротової порожнини.

Ультразвукова щітка – це найсучасніша модель приладу. На сьогодні це найкращі електричні зубні щітки, які ефективно очищають не лише міжзубні проміжки, а й підясенні ділянки. Вони глибоко впливають на тканини та забезпечують масаж ясен. Щетинки починають рухатися завдяки механізму, який генерує ультразвукові хвилі. Такі моделі мають чимало протипоказань: вініри, коронки, пломби, кардіостимулятор, рухливість зубів, гінгівіт. Якщо ви замислюєтеся, як вибрати електричну зубну щітку, то ці протипоказання обов’язково потрібно врахувати.

Переваги та недоліки електричних щіток

Стоматологи Complex Dent сходяться на думці про те, що електрощітка ефективніша за звичайну. Її переваги численні:

  • ретельне чищення міжзубних проміжків;
  • покращення кровообігу в тканинах;
  • профілактика кровоточивості ясен;
  • ефективне видалення нальоту;
  • обов’язкові 2 хвилини чищення.

Крім того, це зручний прилад, яким може користуватися кілька людей. Кожна електрощітка – це ручка з електромотором, на яку можна прикріпити різні насадки. Вони легко знімаються і надягають, тому не важко поміняти насадку перед чищенням. Завдяки цьому одного пристрою вистачить на всю родину. Дітям цікавіше користуватися таким пристроєм, а у поєднанні з дитячою зубною пастою процедура чищення зубів може стати справжньою розвагою. Однак, перед покупкою дитячої моделі потрібно дізнатися, як вибрати дитячу електричну зубну щітку правильно.

Завдяки електрощітці можна поліпшити стан ясен, схильних до пародонтиту, уникнути кровоточивості, запалення та утворення зубного каменю. Вбудований таймер допомагає дотримуватись рекомендованої тривалості процедури – 2 хвилини. Це допомагає і подбати про зуби, і заощадити час, адже звичайною щіткою зуби доводиться чистити довше, щоб досягти відчуття чистоти.

Серед додаткових переваг – економія зубної пасти, наявність насадок з різними функціями та простота експлуатації. Як вибрати насадку для електричної зубної щітки? Насамперед потрібно орієнтуватися на функції – очищення, відбілювання, масаж. Також важливо вибрати м’якість щетини, яка відповідає стану зубів та ясен.

Відмінності звукової щітки від механічної

Як вибрати електричну зубну щітку? -3 | https://complex-dent.com.ua/Рух щетинок звукової щітки чути людське вухо, тому щітка називається звуковою. Її основна відмінність від механічної моделі полягає в тому, що коливальні рухи щетинок створюють потік рідини. Таким чином слина змішується із зубною пастою, водою та киснем, створюється рясна піна, яка проникає у найважче місця в ротовій порожнині. Це дозволяє ефективно очистити поверхні та видалити 70% забруднень з міжзубних проміжків.

Створюється іригаційний ефект, тому абразивна дія на емаль значно знижується. Зуби та ясна не пошкоджуються, не травмуються. Масаж ясен покращує мікроциркуляцію крові та сприяє профілактиці захворювань пародонту. Відчуття чистоти зберігається тривалий час.

Плюси та мінуси звукових електрощіток

Роздумуючи, як вибрати електричну зубну щітку, зважте плюси та мінуси звукової моделі. До переваг звукових щіток можна віднести:

  • эефективне видалення нальоту;
  • делікатність чищення;
  • профілактика захворювань;
  • безпека для вінірів, брекетів, коронок;
  • очищення важкодоступних ділянок.

Звукова модель – найефективніший спосіб гігієни за наявності ортодонтичних конструкцій, різних видів протезів. Завдяки іригаційному ефекту можна ретельно очистити емаль, при цьому не травмуючи тверді тканини та не ушкоджуючи конструкції. Прилад робить 16-18 тис. коливальних рухів за хвилину, тому наліт так швидко відокремлюється від поверхні зубів. Це служить профілактикою утворення зубного каменю та захворювань пародонту.

До недоліків звукової щітки можна віднести її гучність. Щетинки обертаються зі звуком, який людина чудово чує. Шум може завдати незручностей. При підвищеній чутливості зубів таку модель краще не використовувати, оскільки вона може спричинити неприємні відчуття. Серед протипоказань – хвороби зубів та запалення ясен.

Ультразвукові електрощітки

Ультразвукова електрощітка відрізняється від звукової безшумної роботи та дією на основі звукових хвиль. Механізм генерує хвилю із частотою від 0,02 до 1,7 МГц. У світі стандартною частотою для ультразвукової щітки прийнято вважати 1,6 МГц. Ефективність та безпека цієї частоти була підтверджена в результаті досліджень у США. При високій частоті амплітуда руху щетинок низька, завдяки чому структура зубного нальоту порушується.

Щоб відчистити наліт від поверхні зуба, ультразвукову щітку навіть не обов’язково притискати до зубів – звукова хвиля діє на відстані до 5 мм. Ультразвук здатний розірвати ланцюжок бактерій, пошкодити їхню оболонку та кріплення до зуба, тому таке чищення максимально ефективне.

Плюси та мінуси ультразвукових електрощіток

Принцип роботи ультразвукової щітки наділяє прилад цілою низкою переваг, основні з яких:

  • ефективне видалення бактерій та нальоту;
  • покращення кровообігу;
  • зміцнення тканин;
  • профілактика захворювань пародонту;
  • дбайливе очищення емалі;
  • безшумна робота.

На чищення зубів ультразвуковою щіткою потрібно всього 2-4 хвилини на день. Ультразвукові хвилі не травмують тканини, добре масажують ясна та забезпечують відмінний рівень гігієни. Працює прилад безшумно, користуватися ним легко та комфортно.

До недоліків можна віднести високу ціну та наявність низки протипоказань. Так, ультразвуковою щіткою не можна користуватися тим, хто носить вініри, коронки, брекети, які мають реставровані зуби. Серед протипоказань також рухливість зубів, слабка емаль, гінгівіт. За наявності кардіостимулятора також варто вибрати іншу модель.

Як вибрати електричну щітку для дорослого?

Як правильно вибрати електричну зубну щітку для дорослої людини? Вибір повинен ґрунтуватися на кількох характеристиках:

  • технологія чищення;
  • комплектація;
  • кількість режимів;
  • додаткові функції;
  • виробник.

Технологія чищення може бути зворотно-поступальною чи виметаючою. Обидві вони ефективні, а неозброєним поглядом відмінності навряд чи можна побачити. Однак людям з чутливою, тонкою емаллю краще віддати перевагу моделі з технологією роботи, що вимітає. Тим же, хто хоче позбутися давнього нальоту, рекомендуються моделі зі зворотно-поступальною технологією.

У комплекті із щіткою може бути одна або кілька насадок. Від цього залежить ціна набору та його можливості. Чим більше насадок, тим ретельнішим буде догляд, але для щоденної гігієни цілком достатньо однієї насадки. Головне – вибрати саме ту насадку, яка відповідає стану ваших зубів та вашим цілям.

Електрощітка може мати один або кілька режимів роботи. Стандартне, делікатне, інтенсивне чищення — добре, якщо є вибір. Крім того, це зручно, якщо приладом користуються різні люди. Додаткові функції також завжди корисні. Таймер, індикатор заряду акумулятора, індикація стану насадки – все це робить користування щіткою комфортнішим. У стандартних моделях є тільки таймер, і цього цілком достатньо для зручного використання приладу.

Значення має і компанія-виробник зубної щітки. Якщо назва бренду у вас на слуху та асоціюється з якісною технікою – це завжди плюс. Так, усім відомо, що Oral-B спеціалізується на виробництві електричних щіток та вважається лідером у цій сфері. В асортименті цього бренду можна знайти стандартні моделі, так і новинки з унікальними функціями.
Як вибрати електричну зубну щітку? -4 | https://complex-dent.com.ua/

Вибір електрощітки для дитини

Як вибрати дитячу електричну зубну щітку? На перший план тут виходить комфорт використання та делікатність чищення. Електрощіткою діти можуть користуватися з трьох років. Головне, щоб сам прилад був невеликим і добре лягав у руку, не ковзав і досить легкий. Дитині має бути зручно тримати ручку, а головка насадки має бути маленькою. Важливо вибрати цікавий дизайн та оформлення, яке сподобається малюкові. Яскрава і красива щітка мотивуватиме до чищення зубів і перетворить процедуру на розвагу.

Дітям не потрібні додаткові функції та різні режими чищення, достатньо стандартного. А ось підсвічування, звуковий сигнал та інші кумедні доповнення малюкам завжди подобаються. Можна вибрати модель в яскравому чохлі, щоб дитина могла сама подбати про свою щітку і взяти її з собою у разі потреби. У 12-14 років можна переходити до дорослих моделей електрощіток.

Електрична зубна щітка – це корисне придбання, яке і дітям, і дорослим допоможе підтримувати здоров’я зубів та ясен без зайвих зусиль.