Флюс (періостит)

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 99
  • 3
Зміст

Що таке флюс?

Отже, почнемо з того, що таке періостит – це запалення окістя, у разі щелепи таке запалення називають флюсом, тобто це набрякання ясна, яке супроводжується сильними болями.

Флюс на яснах. Причини

Періостит - 1 | Complex DentПричинами периостита могут служить как занесение инфекции или воспалительные процессы в зубах, так и открытые ранки мягкой ткани десны. Кроме этого спровоцировать развитие флюса могут:

  • Занедбаний карієс;
  • Гайморит, ангіна;
  • Патологічний ріст зубів чи його тривале прорізування;
  • Загальне переохолодження організму;
  • Постійні стреси та нервові зриви;
  • Погана гігієна ротової порожнини;
  • Самостійне лікування може бути причиною виникнення тяжкої стадії захворювання.

Звертаємо увагу, що залежно від причини появи флегмони прийнято виділяти чотири форми періоститу:

  1. Запальна. Найчастіше причиною періоститу є ускладнення після невдалого терапевтичного лікування зубів. Або в цій ситуації флюс розвивається через зневажливе ставлення до усунення наявних стоматологічних проблем (карієс, пародонтит і т.д.).
    специфічна. У цьому випадку розвиток флюсу є результатом системи патологій, які є в організмі пацієнта.
  2. Травматична. Причинами періоститу є ушкодження зубів чи ясен, викликані механічним та інші типами впливів.
  3. Токсична. При цій формі флюс розвивається через інфекційні ураження, які можуть проявлятися у вигляді стоматиту, ангіни та інших захворювань.

При цьому в будь-якому з розглянутих випадків проявом клінічної картини періоститу є розвиток запалення, а також прискорене зараження м’яких тканин хвороботворними мікроорганізмами.

Флюс – симптоми та як визначити захворювання?

Періостит - 2 | Complex DentСвоєчасне визначення симптоматики та звернення до стоматолога нерідко дозволяє попередити перехід флюсу в стадію, коли відбувається формування гною і без оперативного хірургічного втручання вже не обійтися. Насамперед варто зауважити, що найбільш характерними проявами гнійного флюсу є стрімко збільшує припухлість і набряклість щоки, щелепи або губи. Крім цього найбільш поширеними симптомами періоститу є:

  • Біль при переживанні їжі, що має тенденцію до посилення;
  • Припухлості, а також почервоніння, які можна побачити поряд із пошкодженим зубом;
  • Висока температура;
  • Утворення гною в місці де розташоване місце флюсу;
  • Пульсуючі больові відчуття, які поширюються на скроню та вухо;
  • Збільшення лімфатичних вузлів.

Крім цього флюс зуба проявляється загальною слабкістю організму та погіршенням самопочуття пацієнта.

Флюс буває таких видів:

  • Звичайний – коли не відбувається утворення гною.
  • Фіброзний – з’являється в результаті подразнення ясен, що веде до потовщення та утворення хронічного флюсу.
  • Гнійний – виникає в результаті ран у яснах, а внаслідок присутності бактерій у рані з’явиться гній. Це небезпечний стан, який може призвести до серйозної інфекції та набряку щоки.

Важливо відзначити, що прояв симптомів періоститу відбувається однаково у всіх людей незалежно від віку, статі та інших ознак. При цьому згідно зі статистикою флюс є переважно захворюванням дорослих людей, але й дитячий періостит також зустрічається. Подібна ситуація обумовлена ​​насамперед тим, що через вік старші пацієнти мають досить велику кількість проблем із зубами, які виступають каталізатором розвитку періоститу.

З’явився флюс – що робити?

Лікувати періостит можна двома методами:

  1. Консервативний, коли немає прямої загрози зараження інших тканин чи ускладнення захворювання. У разі найчастіше відсотку прописуються лікарські препарати, які знімають наявний набряк і запалення. Крім цього антибіотики дозволяють позбавитися хвороботворних організмів, що спровокували розвиток флюсу. Додатково в такій ситуації рекомендується прийом вітамінів, таблеток та препаратів загальної дії, які дають змогу зміцнити імунітет.
  2. Оперативний, коли почався запальний процес і зупинити його неможливо без втручання хірургії. Якщо ж періостит почався через хворий зуб, то доводиться видаляти зуб і, при необхідності, ставити дренаж, щоб дати гною витікати. Додатково після проведення оперативного втручання найчастіше пацієнту призначається комплексний прийом антибіотиків та імуномодуляторів. Це дозволяє повністю позбутися інфекції та успішно зміцнити імунітет.

Якщо флюс вже перейшов у складну форму розвитку, то часто для лікування додатково використовується лазерна терапія, а також іонофорез.

Звернутися до лікаря – найкраще рішення!

Періостит - 3 | Complex DentЯкщо ж Ви помітили у себе хоча б одну з ознак періоститу, що розвивається, то негайно треба звернутися до стоматолога за допомогою. Пам’ятайте про ризик флюсу для всієї порожнини рота. Не намагайтеся вилікуватися самі, без фахівця, оскільки це може спричинити сильне погіршення та розмноження мікробів. У стоматологічній клініці, як правило, лікують періостит хірургічним шляхом. Спочатку фахівець робить розріз ясен, а потім при необхідності вводиться дренаж, щоб забезпечити швидкий і кращий відтік гною. Якщо ж періостит почався через хворий зуб, то разом з розрізом проводять видалення зуба.

Наш підхід

Клініка COMPLEX DENT максимально відповідально та уважно підходить до лікування флюсу у кожного пацієнта. На підставі проведеної діагностики вибираємо найбільш оптимальні та ефективні способи усунення періоститу. Робимо все можливе, щоб не просто позбавити Вас флюсу, а й зберегти пошкоджений зуб. Успішно беремося за лікування навіть найскладніших та занедбаних періоститів. Не боїмося труднощів, даємо рекомендації щодо профілактики хвороб та допомагаємо назавжди зберегти ідеальну посмішку!