Лікування зубів під час грудного вигодовування

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 1
  • 0
Оглавление

Лікування зубів під час грудного вигодовування та його особливості – це питання, що цікавить багатьох молодих мам. Під час вагітності та під час лактації багато жінок стикаються з погіршенням стану зубної емалі. Здебільшого це спричиняється нестачею фтору та інших вітамінів/мінералів в організмі жінки. Пропонуємо розглянути, чи варто лікувати зуби під час грудного вигодовування і яких рекомендацій потрібно дотримуватися під час годування.

Вплив грудного вигодовування на зуби матері

Усім відомо, що грудне вигодовування дуже корисне для організму дитини, адже з молоком вона отримує велику кількість вітамінів і поживних речовин. Але вагітність і грудне вигодовування можуть негативно позначатися на стані зубів жінки, що зумовлено кількома факторами:

  1. Гормональні збої. Під час вагітності та грудного вигодовування збільшується кількість естрогену і прогестерону, що може вплинути на стан емалі.
  2. Зміна раціону. Жінкам доводиться дотримуватися дієти, через що під час грудного годування можливе недостатнє вживання корисних мікроелементів.
  3. Брак кальцію і вітаміну D. Ці вітаміни сприяють зміцненню зубної емалі, але саме вони в максимальній кількості передаються дитині, через що в матері може виникати їхня нестача.

Лікування захворювань зубів має виконуватися навіть під час грудного вигодовування, оскільки ігнорування захворювань ротової порожнини часто стає причиною більш значних проблем і різних ускладнень.

Як підготуватися до прийому стоматолога мамі-годувальниці?

Лікувати зуби мамі, яка годує груддю, слід обов’язково, але багато жінок постійно переносять похід до стоматолога і не знають, як правильно підготуватися до прийому. Ми підготували кілька простих рекомендацій, які допоможуть зробити похід до стоматолога комфортним:

  1. Під час годування груддю похід до лікаря рекомендовано здійснювати через кілька місяців після народження дитини (оптимально через 8-12 тижнів). У цей період лактація вже налагоджена, у жінки скорочуються стрибки гормонів, а отже, і лікування буде ефективнішим.
  2. Краще заздалегідь спланувати час, який знадобиться для відвідування лікаря, щоб залишити дитину на рідних або няню.
  3. Перед відвідуванням фахівця слід зцідити потрібний обсяг молока для малюка.

Лікування зубів під час грудного вигодовування

Більшість жінок переносить лікування зубів на період після лактації, оскільки вважають, що це може завдати шкоди дитині. Але насправді, більшість маніпуляцій абсолютно безпечні. Найпоширенішими процедурами під час грудного вигодовування є:

  • ультразвукова чистка емалі, під час якої видаляється м’який наліт;
  • ремінералізація зубної емалі;
  • лікування карієсу, що включає видалення каріозної порожнини і встановлення пломби за потреби;
  • рентген і комп’ютерну томографію для діагностики захворювань.

Найбільші побоювання молодих мам зазвичай пов’язані з анестезією і рентгеном, але ми допоможемо вам зрозуміти, чи справді несуть якусь загрозу ці процедури.

Анестезія під час грудного вигодовування

Місцева анестезія в стоматології під час грудного вигодовування використовується досить часто і не є небезпечною для здоров’я дитини. Вона зазвичай використовується в невеликій кількості, тому не може нашкодити малюкові. Проте, щоб наркоз при ГВ був максимально безпечним – попередьте лікаря про годування. Стоматолог зможе підібрати анестетик, який виводиться з організму матері через кілька годин (зазвичай до 5 годин). Рекомендується попередньо підготувати трохи молока для дитини (на 1-2 годування), а за кілька годин після проведення всіх необхідних маніпуляцій зцідити молоко і вилити його.

Рентген

Лікування зуба під час ГВ часто вимагає виконання додаткових досліджень, таких як рентген або КТ. Рентгенографія не протипоказана під час лактації, але після рентгена рекомендовано зцідити перші 50-100 мл молока, а далі можна продовжувати годування у звичайному режимі. Для дитини на цей період можна попередньо зцідити достатню кількість молока.

Що заборонено використовувати для лікування зубів під час грудного вигодовування

Лікування зубів під час ГВ практично не має протипоказань, за винятком двох речей:

  • використання антибіотиків;
  • імплантація зубів.

Під час грудного вигодовування антибіотики протипоказані, але якщо без них не можна обійтися – можливе призначення препаратів, прийом яких допускається під час лактації. Решта методик, які використовує стоматолог, є абсолютно безпечними для організму матері та дитини.