Пришийковий карієс: причини розвитку, стадії та лікування

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 1
  • 0
Зміст

Одним із найпоширеніших захворювань, з яким стикаються дорослі та діти, є – карієс. У багатьох випадках цю проблему складно помітити, а в 70% звернень до стоматолога у людей спостерігається значне пошкодження поверхні зуба.

Пришийковий карієс – один із найнебезпечніших видів захворювання, оскільки він зароджується в зонах, де емаль має мінімальну товщину. Основний фактор, чим небезпечний цей тип карієсу, – його швидке поширення й ураження більшої частини зуба. Зрештою це може призвести до того, що стоматолог не зможе врятувати зуб і його доведеться видалити. Пропонуємо детальніше розглянути, що таке прикореневий карієс, чому відбувається його розвиток і як проходить лікування.

Що таке пришийковий карієс

Прикореневий карієс – це тип карієсу, який розвивається в максимально близькій до ясен ділянці, так званій шийці зуба. На початкових стадіях хвороба часто не має жодних проявів. Але через стрімкий розвиток захворювання вже через деякий час можуть утворитися значні пошкодження. Пацієнти часто стикаються з пошкодженням пульпи, що може спричиняти болісні відчуття.

Причини розвитку пришийкового карієсу

Причини виникнення пришийкового карієсу можуть бути різноманітними, але найпоширенішою вважається недотримання гігієни ротової порожнини. Недостатня гігієна стає причиною того, що:

  1. На початковому етапі на поверхні зубів накопичується надмірна кількість м’якого нальоту.
  2. Бактерії починають розмножуватися в накопиченому нальоті, що призводить до вироблення ними органічних кислот.
  3. Кислота викликає руйнування зуба і появу пришийкового карієсу (а також інших типів захворювань).

Правильна гігієна ротової порожнини в рази скорочує ризик розвитку цього захворювання. Крім того, причинами пришийкового типу ураження зубів може бути:

  • навіть легке захворювання ясен (наприклад, початкова стадія гінгівіту);
  • демінералізація (ослаблення емалі), пов’язана зі шкідливими звичками, неправильно підібраним раціоном або недостатнім вмістом фтору в організмі;
  • тривале використання медикаментів (антибіотиків тощо) або недотримання інструкції;
  • хвороби важливих органів і систем (наприклад, причиною можуть бути проблеми з роботою ендокринної системи);
  • неправильний прикус.

Регулярне відвідування стоматолога і збалансоване харчування значно скорочують ризик того, що карієс шийки зуба призведе до непоправних наслідків.

Симптоми пришийкового карієсу

Карієс біля ясен зустрічається досить часто, але не всі знають, як правильно його розпізнати. До основних симптомів пришийкового типу захворювання зуба відносять такі прояви:

  • пігментація ясен у вигляді освітлених або затемнених плям;
  • потемніння кольору емалі та поява шорсткостей на її поверхні;
  • виникнення дискомфорту і хворобливих відчуттів під час вживання холодних або гарячих продуктів.

Оскільки розвиток хвороби в пришийковій ділянці відбувається значно швидше, то основне, що робити при виникненні перших симптомів – негайно звертатися до лікаря. Огляд ротової порожнини дасть змогу запобігти розвитку захворювання.

Пришийковий карієс: стадії розвитку

Стадії розвитку цього захворювання можна розділити на 4 основні групи з унікальними ознаками:

  1. Початковий пришийковий карієс. На поверхні емалі з’являється невелика пляма, яку іноді можна помітити навіть без звернення до стоматолога.
  2. Поверхневе ураження зуба. Відбувається руйнування першого шару емалі, виникає порожнина карієсу невеликого розміру.
  3. Середня стадія. Відбувається руйнування дентину, через що можливе виникнення хворобливих відчуттів під час вживання гарячої/холодної їжі або напоїв.
  4. Запущений пришийковий карієс. Глибокий карієс повністю вражає пульпу зуба і переноситься на корінь.

Відповідь на запитання, чи потрібно лікувати карієс на яснах – однозначно так. Що раніше почати лікування, то менший ризик виникнення різних ускладнень і поширення захворювання на сусідні зуби.

Лікування пришийкового карієсу

Особливості лікування пришийкового карієсу безпосередньо залежать від ступеня ураження емалі та поверхні зуба. На початковій стадії усунення проблеми можливе за допомогою якісного поверхневого чищення ротової порожнини, що дає змогу усунути весь м’який наліт, який накопичився. Також часто стоматологи виконують фторування і ремінералізацію пошкодженої зони. Лікування захворювання в середній стадії нагадує боротьбу з каріозними порожнинами в коронковій зоні зуба. У більшості випадків фахівець встановлює фотополімерну пломбу. Якщо ж ушкодження сильно запущені, то виконуються такі дії:

  • стоматолог видаляє пришийкову каріозну порожнину і проводить професійну чистку;
  • отвір, що з’явився, заповнюється композитними матеріалами.

Лікування запущеної форми значно складніше і дорожче, в деяких випадках зуб може бути неможливо врятувати і потрібне його видалення. Багато хто роздумує над тим, чи боляче лікувати пришийковий карієс. Часто через страх болю люди відмовляються від лікування, тим самим тільки погіршують ситуацію. Ми рекомендуємо звертатися до фахівця за появи мінімальних ознак хвороби, адже втрата зуба буде більш болючою.

Профілактика прикореневого карієсу

Пришийковий карієс є досить поширеним захворюванням як серед дорослих, так і серед дітей. Але все ж існують деякі прості рекомендації, здатні значно скоротити ризик виникнення пришийкового руйнування зубної поверхні:

  1. Дотримуватися стандартних правил гігієни ротової порожнини. Чистити зуби обов’язково слід 2 рази на день. Також рекомендовано користуватися іригатором, який допоможе видалити залишки їжі з проміжків між зубами.
  2. Регулярно відвідувати стоматолога. Відвідування лікаря 1-2 рази на півроку дає змогу виявити хворобу на ранніх стадіях і швидко її усунути.
  3. Проводити професійну чистку щонайменше 1 раз на півроку. Якісна чистка у стоматолога видаляє навіть незначні скупчення м’якого нальоту, що мінімізує ризик розвитку пришийкової каріозної порожнини.
  4. Відмовитися від шкідливих звичок. Паління й алкоголь негативно позначаються на стані емалі, тому від них краще відмовитися.
  5. Вживати правильну їжу. Здорова їжа і достатня кількість вітамінів у їжі мінімізують ризик руйнування зубної емалі.

Також ми рекомендуємо не затягувати з лікуванням і в разі виникнення будь-яких ознак пришийкового карієсу звертатися до фахівця.