Резекція верхівки кореня у бічному відділі

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 21
  • 2

Існує безліч причин, які можуть вплинути на збереження зуба. Однією з таких причин є бактерії, які вразили корінь зуба. Для усунення причин розвитку патологічних процесів застосовується методика апікоектомії – резекція кореня зуба .

Апікоектомія – процедура, яка призначена для попередження ускладнень інфекційного захворювання в корені зуба. Дані інфекції можуть стати причинами розвитку таких захворювань, як гранулематозні запалення, кісти та періодонтити. Операція апікоектомія маєте таку назву тому, як у процесі її проведення відбувається видалення апексу або уражених ділянок біля кореня зуба. Процедура апікоектомії проводиться під місцевим наркозом.

Резекція верхівки кореня у бічному відділі - 1 | Complex Dent

Основні щаблі проведення резекції

1. Зняття шару ясен для того, щоб підібратися до кореня зуба.
2. Відсікання верхівки кореня.
3. Накладення шва, для правильного загоєння ясен.

Резекція верхівки кореня зуба є єдиним ефективним способом лікування інфекційного захворювання.

Показання щодо проведення даної операції є наступні патології.

Періодонтит – це мішечок заповнений гноєм і є наслідком пульпіту. Симптоми періодонтиту – це гострі пульсуючі та болючі відчуття.

Кіста. Ця недуга піддається і консервативному лікуванню, тобто. використовуючи лікарські препарати, проте лише в тих випадках, коли вона ще не встигла досягти більших розмірів. Якщо лікування не дало бажаних результатів, то вдаються до процедури апікоектомії.

Наслідки неякісного пломбування. У разі, якщо зубний канал був запломбований лише частково, надалі може виникнути запальний процес у яснах, що призведе до утворення кісти. Подібна ситуація може статися не тільки через лікарські помилки, а й через індивідуальні особливості пацієнта, а саме наявність у нього деформованих зубних каналів. У таких ситуаціях пломба видаляється та чиститься зубний канал. Така операція вимагає високого професіоналізму у проведенні, оскільки наслідки можуть призвести до випадання зуба.

Незнімні конструкції чи штифти на зубах на низькоякісно запломбованому зубі. Операції з видалення конструкцій досить проблематичні, тому, при проблемах пов’язаних з неякісним пломбуванням зуба, доцільно проводити апікоектомію.

Резекція верхівки кореня у бічному відділі - 2 | Complex Dent

Проведення резекції верхівок коріння зубів.. Операція триває в межах однієї години та складається з наступних етапів:

1. Введення анестетика. Слабкі болючі відчуття можуть спостерігатися лише після завершення дії анестезії.

2. За допомогою надрізу верхнього шару ясен, а також відшаровування її слизової оболонки, створюється доступ до кореня зуба і кісткової тканини, далі бормашиною і спеціальним боровом в кістковій тканині робиться маленький отвір.

3. Через отвір у кістки, виявляється кіста і видаляється разом із верхівкою його кореня. За допомогою пінцету видаляються залишкові частки.

4. Для заповнення порожнини, в якій знаходилося кіста, використовують синтетичну кісткову тканину, таким чином відновлення відбувається набагато швидше.

5. На місце надрізу на яснах накладаються шви і дренаж. Через дренаж із сукровиці проходить відтік. За відсутності ускладнень вже через кілька днів дренаж знімається.