Що краще: вініри чи коронки на передні зуби? 

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 4
  • 0
Зміст

Красива посмішка – це один із важливих чинників, що впливає на загальний зовнішній вигляд людини. Вона важлива і для чоловіків, і для жінок, тому послуги естетичної корекції посмішки довгий час користуються попитом. Стоматологи пропонують велику різноманітність варіантів усунення дефектів різної складності, але сьогодні ми поговоримо про два найпоширеніші методи.

Вінірами називають тонкі пластини з кераміки, що встановлюються на передню частину зубної тканини. Коронки – це стоматологічна конструкція, яка повністю замінює основу зуба. Читайте далі, якщо хочете дізнатися, у чому різниця між вінірами і коронками, а також який виріб краще вибрати у вашому випадку.

Чим відрізняються вініри від коронок?

Якщо вам не подобається ваша посмішка і ви шукаєте способи поліпшити зовнішній вигляд зубів – оптимальним рішенням буде звернення до стоматолога. На сьогодні існує багато способів підвищення привабливості посмішки, серед яких вінір або коронка. Пропонуємо розглянути найбільш значущі відмінності між двома цими виробами:

  1. Форма. Коронки виконані у вигляді «чохла» для зуба, тоді як вініри представлені у вигляді тонкої пластини і покривають тільки передню частину зубної тканини.
  2. Товщина. У накладок на зуби вона становить не більше 0,7 мм, а у коронок може досягати до 2 мм.
  3. Зносостійкість. Коронки більш зносостійкі, тому мають більший термін служби і набагато рідше розколюються у випадку їх пошкодження.

Коронки та вініри мають значущі відмінності в структурі та застосуванні, тому вибір оптимального варіанту здійснюється залежно від індивідуальних особливостей і побажань пацієнта. Якщо вас цікавить детальніша інформація про те, в чому різниця між вінірами і коронками – рекомендуємо звернутися за консультацією до стоматолога. Підбір оптимального варіанту виконується індивідуально, ґрунтуючись на стані зубів пацієнта, його побажаннях та інших факторах.

Переваги та недоліки вінірів

Якщо ви думаєте, вибрати коронки або вініри на передні зуби, то пропонуємо розглянути плюси і мінуси кожного типу стоматологічних елементів. Для початку ознайомимося з перевагами вінірів, серед яких:

  • великий термін служби (10-25 років), але тільки при дотриманні правил носіння;
  • стійкість поверхні до барвників, що мінімізує ризик зміни кольору пластини в процесі носіння;
  • повна безпека і гіпоалергенність.

Але незважаючи на велику кількість переваг, такі пластини мають і деякі недоліки. Існують такі основні недоліки вінірів:

  1. Обмежені можливості корекції форми та положення зубів. Вініри встановлюються на передню частину зуба, тому немає можливості зміщення або значної зміни форми.
  2. Встановлюються тільки на передні зуби. Основна відмінність вініра від коронки – його товщина. Такі пластини на зуби дуже тонкі й під час встановлення на жувальні зуби можуть розколотися.
  3. Крихкість. Стоматолог обов’язково попереджає про крихкість накладки і дає детальні рекомендації. При їх недотриманні термін служби виробів значно скорочується. Також враховуйте, що вони вимагають регулярного догляду і полірування кожні 6-12 місяців.
  4. Підходять не всім. Якщо на зубах є карієс, то ці накладки не можна встановлювати – вони підходять тільки для здорових зубів.

Також враховуйте, що для естетики рекомендовано встановлювати не менше 2-х вінірів. Це допоможе уникнути помітної для оточення різниці між відтінком ваших зубів і накладки.

Переваги та недоліки коронок

Коронки на зуби стануть оптимальним рішенням у разі значного пошкодження зубної тканини. Вони повністю виконують функцію зуба, завдяки чому під час жування ви не відчуватимете дискомфорту. До їхніх основних переваг відносять кілька факторів:

  1. Велика різноманітність. Виробники пропонують металеві та керамічні варіанти, що дає змогу підібрати оптимальне рішення для конкретного випадку.
  2. Максимальна міцність. Наприклад, цирконієвий матеріал дає змогу робити протяжні мости і має великий термін служби (понад 15 років).
  3. Немає обмежень за місцем встановлення. Конструкція коронки забезпечує високий рівень зносостійкості, тому вона може встановлюватися на передніх і жувальних зубах.

Основним недоліком даних конструкцій є те, що деякі матеріали можуть викликати алергію, тому підходять не всім.

Що краще обрати: коронки чи вініри для передніх зубів?

Якщо у вас присутня мінімальна втрата зубної тканини, то при виборі між вінірами та коронками – однозначно варто вибрати перший варіант. Накладки поліпшать естетичність посмішки і захистять зуби від пошкоджень. При цьому стоматолог не буде повністю підпилювати передній зуб.

Встановлення коронки є оптимальним рішенням за наявності значних руйнувань зуба або наявності карієсу. Вона підходить навіть у тих випадках, якщо зубна тканина зруйнована більш ніж на 50%. Але враховуйте, що не можна однозначно сказати що краще: вінір або коронка. Вибір оптимального виробу виконується індивідуально і тільки після огляду стоматологом.