5 секретів як зберегти зуби здоровими

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Корисні поради
  • 113
  • 2
Зміст

Бажаєте зберегти зуби здоровими?

Багато хто вважає, що зуби – найміцніше, що є в організмі. Так, це найміцніші кістки, які має людина, п’ять балів за шкалою Мооса, і здається, що їх так просто не зруйнувати. Ну, мабуть, не зруйнувати.

Люди використовують свої зуби не лише для того, щоб жувати їжу. Ними розкривають упаковки – це взагалі дуже зручна відкривачка, тримають різні предмети, коли не вистачає рук … Всі такі дії є основними факторами, що викликають захворювання ясен, руйнування зубів та їх втрату. Звичайно, щойно з’являються проблеми, можна звернутися до стоматолога, але вони не завжди можуть допомогти нам. Зубні імпланти – рішення номер один, коли не вистачає одного чи кількох зубів. Але може краще не доводити до цього?

Насправді дбати про зуби нескладно. Головне – завести кілька корисних навичок. Дотримуйтесь 5 порад – і у вас будуть здорові зуби та ясна все життя!

Дотримуйтесь правил гігієни порожнини рота

5 секретов как сохранить зубы здоровыми - 1 | Complex DentВи чистили зуби з раннього віку, і це чудово! Ті, хто навчився мистецтву чищення зубів у дитинстві, навряд чи розучать це робити. Однак, можливо, коли ви були підлітком, був період, коли гігієна ротової порожнини не була вашою метою. Можливо, були дні, коли ви пропускали чистку зубів, і це поступово перетворювалося на погану звичку. Результатом цього стало початок руйнування зубів, і тепер від цього нікуди не подітися.
Якщо ви пропускаєте хоч одну чистку зубів, саме час позбавитися цієї звички! Подумайте тільки: щоразу, коли ви не чистите зуби, ви дозволяєте розвиватися процесам запалення ясен та руйнування та зміни кольору зубів. Не дозволяйте такому статися! Почніть практикувати щоденну гігієну ротової порожнини – чистку зубів, використання зубної нитки та ополіскувача для рота, і ви самі собі скажете спасибі в недалекому майбутньому.

Відвідуйте стоматолога, навіть якщо ви не бажаєте цього робити

5 секретів як зберегти зуби здоровими - 2 | Complex DentСтоматологи закликають відвідувати зубних лікарів не рідше одного разу на шість місяців. Вони це роблять не для своєї вигоди, це необхідність, яка дозволяє зберегти зуби міцними та здоровими. Навіть одне професійне чищення на рік корисніше, ніж жодного. Стоматолог може повністю очистити ваші зуби – ви ніколи не досягнете того ж ефекту тільки зубною щіткою. До того ж він дасть вам рекомендації, які корисні саме у вашому випадку. Хороші стоматологи ставляться до своїх пацієнтів як до друзів і нізащо не відпустять вас додому, поки не навчать правильного догляду за ротовою порожниною.

Дехто не відвідує дантистів, тому що для них це занадто дорого. На щастя, завжди можна знайти альтернативу. Можна пошукати стоматологічні школи при медінститутах, де послуги будуть дуже недорогими чи взагалі безкоштовними, тому що вашими зубами займатимуться студенти. Існують також районні клініки, які пропонують обмежений набір процедур, зате абсолютно безкоштовно. Можна знайти клініку, яка надає стоматологічні послуги на виплат і пропонує зручний графік виплат. Тож, по суті, у вас немає підстав ігнорувати візит до стоматолога.

Пийте достатню кількість води

Питна вода посідає друге місце після чищення зубів, коли йдеться про гігієну порожнини рота. Вода вимиває частинки їжі, які застрягли між зубами, на яснах та язику. Це єдина рідина (не рахуючи рідини для полоскання рота), якою можна полоскати рот, не боячись нашкодити зубам. Випивайте щонайменше 8 склянок води щодня – це корисно для організму, а й змиває залишки цукру і бактерій.

Уникайте солодких газованих напоїв. Ви доросла людина, і ніхто не може заборонити вам пити газування стільки, скільки ви хочете. Але в результаті ви заплатите за це втратою зубів та проблемами з яснами. Плюс до всього солодкі напої фактично сушать ваш рот і викликають зневоднення. Один із найбезпечніших способів забезпечити собі здорові зуби на все життя – просто відмовитися від газованих напоїв тощо.

Вкладайтесь у засоби гігієни порожнини рота

5 секретів як зберегти зуби здоровими - 3 | Complex DentКоли йдеться про здоров’я зубів, ніякої економії бути не може. Хочете мати міцні зуби – вкладайтесь у них! Важливо міняти зубну щітку не рідше одного разу на три місяці або відразу ж, якщо вам довелося лікувати зуби. Навіть недорогі щітки очистять ваші зуби не гірше за професійні. А ще краще – придбати електричну зубну щітку, яка допоможе видалити частинки їжі в важкодоступних місцях між зубами, і вам не знадобиться зубна нитка.

Не забувайте про зубочистки та про ополіскувач для рота! Не нехтуйте зубною ниткою – вона допомагає очистити зуби там, куди щітка не дістанеться. Це займає не більше хвилини! Якщо ви боїтеся пошкодити ясна, скористайтеся іригатором. Також обов’язково придбайте лікарську рідину для ополіскування рота. На відміну від звичайних, які лише маскують неприємний запах з рота, лікарські засоби запобігають пародонтиту та карієсу, а також надають лікувальну дію, якщо проблеми вже почалися. Пам’ятайте, що вкладення в засоби для гігієни ротової порожнини окупляться в довгостроковій перспективі.

Дотримуйтесь збалансованої дієти, багатої на вітаміни і мінерали

Тонкий шар емалі, який захищає ваші зуби, щодня зазнає величезних навантажень. Він бореться з нескінченною атакою кислот, що виникають в результаті переробки їжі бактеріями, що живуть на поверхні зубів. Ось чому ваша емаль потребує підтримки у вигляді здорового харчування. Щоб усмішка була красивою, а зуби здоровими дуже важливо мати в раціоні продукти, джерела фосфору, магнію та вітамінів B1 та D3. Обов’язково вживайте багато продуктів, багатих на вітаміни А і Е, кальцій, магній, калій і йод. Вони допомагають зміцнити емаль та ремінералізувати зуби перед наступним контактом із їжею.

Якщо з якоїсь причини ви не можете включити продукти, що містять ці важливі вітаміни і мінерали, у вас є ще один варіант – вітамінно-мінеральні препарати. Їх можна придбати в будь-якій аптеці, і вони не будуть зайвими навіть за збалансованої дієти.