Бруксизм

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 45
  • 3
Зміст

Бруксизм – це що за хвороба та яку небезпеку вона несе?

Бруксизм - 1 | Complex Dent

Бруксизм є захворюванням, при якому виникає мимовільне, неконтрольоване свідомістю, стиснення, а також скрегіт зубами. У більшості випадків проявляється скрегіт зубами уві сні. У деяких випадках бруксизм, крім скреготу вночі, не має зовнішніх проявів. У цій ситуації слід вдаватися до допомоги рідних, які спостерігатимуть за іншою людиною під час сну.

При бруксизмі у пацієнта стирається поверхневий шар зуба – емаль, також виникає хворобливі відчуття після сну всієї щелепи. Бруксизм часто призводить до розхитування зуба. Поступово бруксизм може призвести до стирання коронки зуба до рівня ясен та запалення у скронево-нижньощелепному суглобі. Вищезгадані проблеми нерідко додатково супроводжуються досить серйозними головними болями.

Бруксизм – причини появи хвороби

Бруксизм – це захворювання, причини якого дотепер є ще невивченими. Але основними джерелами вважаються:

  • Нервовість;
  • Стрес.

Крім того, скрегіт зубів відзначається у осіб, які тривалий час вживають наркотичні, токсичні або алкогольні речовини.

Бруксизм - 2 | Complex DentПроведені клінічні дослідження показують, що приблизно у 70% випадків скрегіт зубами вночі викликаний насамперед психологічними причинами. Стресова напруга, депресивні стани, емоційні навантаження – ці та інші подібні проблеми є провокатором мимовільного стискання щелеп, результатом якого є бруксизм.

Цікаво, що бруксизм вважається хворобою бізнесменів. Це не дивно, оскільки саме підприємці перебувають у стані постійної психологічної та емоційної напруги. Варто додати, що напади зубного скрегіт часто є проявом неврологічних проблем.

  • Енурез;
  • Епілепсія;
  • Неврологія;
  • Запалення трійчастого нерва зуба.

Бруксизм нерідко виникає як відповідну реакцію різні стоматологічні порушення. Наприклад, подібними проблемами є:

  • хвороби щелепних суглобів;
  • зіпсований прикус;
  • неправильно підібрані брекетні системи чи протези.

Ще однією причиною появи скреготу є порушення дихання, зумовлені аденоїдами, хронічним нежитем, апное або викривленої носової перегородки.

Бруксизм – симптоми та прояви

Якщо після сну Ви відчуваєте біль у м’язах щелепи, що ниє, — це привід задуматися і зробити активні дії з визначення джерела даної проблеми. Крім цього супутніми симптомами скреготу в більшості випадків є:

  • Регулярний головний біль;
  • Загальна сонливість та почуття втоми навіть після тривалого та якісного сну;
  • Запаморочення;
  • Болі м’язів обличчя.

Як самостійно визначити наявність скреготу та врятувати зуб?

Бруксизм - 3 | Complex DentУ більшості випадків визначити бруксизм вкрай важко. Переважно пацієнти дізнаються про наявність скреготу лише після відвідин стоматолога. Безумовно, визначити бруксизм можна за непрямими ознаками, вказаними вище. У будь-якому випадку без кваліфікованої лікарської допомоги в даному випадку не обійтися, тому після прояву перших симптомів скрегіт рекомендуємо негайно записатися на прийом до стоматолога, щоб врятувати кожен свій зуб.

Що робити, якщо з’явився скрегіт зубів?

Лікування скрегіт слід починати з відвідування лікаря-невропатолога та визначення причини можливих розладів як неврологічних, так і психічних. Після цього пацієнту слід звернутися до стоматолога, який зможе провести оцінку стану щелепи, зуба та емалі. Для максимального захисту кожного зуба від стирання у процесі лікування пацієнту призначають носіння під час сну капи.

Які існують способи лікування скреготу?

Дитячий бруксизм у переважній більшості випадків проходить самостійно з віком. Дорослим допомога лікарів є обов’язковою. Високу ефективність в боротьбі з бруксизмом має використання спеціальних крапель, що запобігають стирання емалі зуба. Вони підбираються індивідуально кожному за пацієнта. Крім цього чудовим рішенням є застосування спеціальної пластикової шини. Це своєрідна накладка на зуб, що не дозволяє йому витончитися. Такі пристрої надають чудову можливість знизити м’язову активність у процесі сну і подолати бруксизм.

Бруксизм - 4 | Complex DentПодолати бруксизм допомагає використання нічних капп, створюваних індивідуально під конкретного пацієнта. У момент нападу вказаний пристрій бере на себе всю напругу, зберігаючи емаль зуба та виключаючи зайве навантаження на ортопедичні конструкції. Важливо розуміти, що каппа не є панацеєю від скреготу. Вона не дозволяє позбутися бруксизму, а лише допомагає захистити зуб від можливих пошкоджень.

Додатково рекомендується додавати для профілактики скрегіт використання заспокійливих настоянок, які в більшості випадків без будь-яких обмежень можна придбати у звичайній аптеці. Крім цього як ефективну терапію скреготу можуть використовуватися таблетки та препарати, основу яких формують магній, кальцій та вітаміни групи В. Вона допоможуть мінімізувати судомну м’язову активність під час сну та подолати бруксизм, захистивши зуб від пошкоджень.

Ми допоможемо Вам позбутися скреготу!

Клініка COMPLEX DENT має великий досвід лікування скреготу як у дорослих, так і у дітей. Надаємо якісну допомогу, яка допоможе зберегти здоров’я кожного зуба, рота та всієї ротової порожнини! Щоб записатися на прийом та назавжди перебороти бруксизм, зателефонуйте за номерами, вказаними на сайті!