Що таке брекети та як вони працюють

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 37
  • 3
Зміст

Брекети, брекет системи. Виправлення прикусу за доступними цінами у стоматології Complex Dent.

Що таке брекети та як вони працюють

Щоб зрозуміти, як влаштовані брекети та як вони працюють, необхідно розібратися в понятті “брекет система”. Адже самі брекети “не вміють” лікувати. Брекет це спеціальний замок, який приклеюється до поверхні емалі. Далі до брекетів підв’язується спеціальна високоеластична дуга. Дротова дуга переміщає зуби, продукуючи лікувальні сили.

Ортодонтична дуга має супер властивості. Вона може бути дуже еластичною і згинається при введенні в пази брекетів. Але потім дуга повертає собі первісну форму. Так як брекети пов’язані і з дугою і зубами, то вони є посередниками між дугою і зубами. Для кожного зуба використовується індивідуальний брекет. Замок кожного зуба має індивідуальні параметри – спеціальне положення паза брекету, яке називається прописом брекета.

Що таке брекети та як вони працюють т - 1 | Complex Dent Что такое брекеты и как они работают - 2 | Complex Dent

Чинники, що впливають на вибір типу брекет-системи

Серед факторів, які можуть вплинути на вибір певного типу брекетів, стоматологи зазначають:

  • особливості дефекту прикусу;
  • чи необхідно видалення окремих елементів зубного ряду;
  • чи потрібна операція;
  • який бюджет є прийнятним для пацієнта;
  • які побажання є до естетичної складової брекетів.

Визначившись із кожним із зазначених пунктів, стоматолог пропонує різні конструкції, на основі яких пацієнт може вибрати найбільш підходящий для себе варіант.

Типи брекет-систем

Що таке брекети та як вони працюють  - 3 | Complex Dent

Металеві брекети – актуальна класика

Що таке брекети та як вони працюють  - 4 | Complex Dent

Незважаючи на те, що залізні дужки на зубах приваблюють не всіх, їхня популярність зростає з кожним днем. Встановити металеві брекети можна в будь-якій стоматологічній установі. Переважно воліють ставити цей апарат дітям та підліткам. Вироби надійні, функціональні, найдоступніші за вартістю.
Можна вибрати класичну металеву систему чи з наявністю кольорових елементів на дузі.

Стильним варіантом оформлення посмішки визнані золоті брекети, ціна в Києві на них значно вища, ніж на прості вироби, але виглядають вони витончено, елегантно та привабливо. Популярні також фігурні брекети на зуби, коли на лінії посмішки розміщені всілякі зірки, квіти, м’ячики або серця.

Такий вигляд робить дужки милими та кумедними. Більш компактним варіантом вважаються самолігуючі апарати. Вони суттєво скорочують час обслуговування у стоматолога та дозволяють здійснювати просту процедуру догляду за зубами, тому що під такими брекетами застрягає менше їжі.

З переваг металевих виробів виділяють:

  • ці брекети коштують недорого;
  • ґрунтовність, надійність та міцність конструкції;
  • оптимальний термін лікування дефектів прикусу;
  • простота встановлення на зуби.

З мінусів металевих систем відзначають невисоку естетику, а також можливість спровокувати алергічні реакції, якщо у пацієнта є індивідуальна непереносимість металу. Крім того, металеві брекети здатні викликати подразнення м’яких тканин та спровокувати появу виразок на слизовій оболонці.

Сапфірові брекети – вінець творення ортодонтії

Що таке брекети та як вони працюють  - 5 | Complex Dent

Найдорожчими є сапфірові ортодонтичні системи виправлення прикусу. Вирощений для медичних цілей сапфір має відмінні якості. Він прозорий, міцний, не викликає алергії. З часом вироби не фарбуються і змінюють своїх початкових зовнішніх даних. Розглядаючи сапфірові брекети до та після встановлення протягом тривалого періоду експлуатації, ви не знайдете жодних відмінностей. Вони залишаються такими ж досконалими, як і в момент фіксації на зуби.

Адаптація до сапфірових брекетів проходить швидко. Вони не порушують дикцію, не змінюють смаку продуктів, не порушують звичний ритм життя. Можна поставити брекети на білій дузі, що зробить конструкцію повністю непомітною на зубах. Єдине, що може видати наявність брекетів – це відблиски сапфірів на сонці або при попаданні на них світла.

Замочки із кристалів несприйнятливі до відкладень нальоту, тому гігієна для людей із сапфіровими брекетами максимально проста. Зважившись на встановлення ортодонтичних конструкцій, скільки коштують брекети можна дізнатися у стоматолога. Лікар позначить точну суму лікування, терміни та особливості догляду за апаратами, які будуть обрані.

Як відбувається процес встановлення брекетів?

1. Підготовка до уставки брекет системи

Цей етап полягає в лікуванні карієсу, навіть найменшого зародка, ліквідації запалень ясен та гігієни порожнини рота. Якщо під час носіння брекетів, у Вас запалюються ясна або ж почне розвиватися карієс – це буде не найприємніша новина, адже брекет система дає значне навантаження на зуби, що призводить до хворобливих відчуттів при лікуванні. Через це категорично заборонено розпочинати лікування, маючи одну з вищевказаних проблем. При необхідності наш лікар-ортодонт направить вас на консультацію терапевта та пародонтолога. Також дуже важливо зробити професійне чищення порожнини рота, це пов’язано з тим, що процедура постановки відбувається тільки на ідеально чисті зуби, так як різні відкладення та наліт заважають зчепленню і робить корекцію менш гігієнічною. Також одне з важливих завдань, це підготовка та навчання проведенню правильної гігієни ротової порожнини в домашніх умовах

2. Встановлення брекет системи

Встановлення брекетів це безболісний процес, що не приносить відчутного дискомфорту. В середньому, установка займає від 40 хвилин до 1,5 години. Спочатку вставляють спеціальний роторозширювач, що дозволяє лікарю повністю бачити всі ваші зуби, навіть найдальші премоляри. Поверхня емалі полірують, наносять спеціальний склад, який на протязі пари хвилин знімається, після цього зуби сушать, це робиться для того, щоб потужний клей яким фіксуватимуть замочки на ваші зуби максимально ефективно зміцнився. Після проведення всіх вищевказаних процедур, лікар починає наносити клей на підготовлену емаль, а зверху приєднують саму конструкцію, слід зазначити, що кожен замочок покривається ортодонтичним цементом, що застигає під впливом ультрафіолету. Після того, як лікар встановить всю конструкцію, він видаляє непотрібні матеріали, якщо такі залишилися.

3. Адаптація до брекетів

Відразу після закінчення процедури встановлення брекетів, больових відчуттів не виникає, оскільки необхідно якийсь час для того, щоб механізм почав діяти. Однак найчастіше, вже через кілька годин починає хворіти щелепа і може здатися, що зуби злегка хитаються, але це хороший знак, це показник того, що прикус почав виправлятися. Система починає поступово переміщати зубний ряд, щелепа зазнає природного тиску, змінюється положення м’язової тканини, такий процес не може пройти безболісно. Такі відчуття загалом тривають близько 4 – 5 днів із моменту постановки. Якщо Ви відчуваєте біль краще прийняти знеболювальні або звернутися до свого лікаря

Найпоширеніші питання наших клієнтів щодо встановлення брекетів

Якщо встановити брекети, то ризик карієсу зростає?

Ні, брекети призначені для конструювання правильного прикусу і не руйнують зубну емаль. Однак якщо Ви не дотримуватиметеся рекомендованих вашим лікарем правил гігієни, то ймовірність заробити карієс підвищиться за рахунок зубних відкладень, що утворюються навколо брекетів.
Чи буде боляче?

Всі пристрої спочатку викликають незвичайні відчуття в роті і можуть створювати дискомфорт. Якщо проблема не йтиме, лікар швидше за все зможе зробити деякі коригування для того, щоб допомогти. А решта залежить від вашого настрою.

Наскільки лікування брекетами буде успішним

Успіх лікування залежить від професіоналізму вашого лікаря і Вас самих. Дотримуйтесь рекомендацій та 100% успіх Вам гарантовано! Роботи нашого лікаря-ортодонта

Роботи нашого лікаря-ортодонта

Діагноз: Недорозвинений відросток верхньої щелепи, звужені бічні області верхньої щелепи.
Палатинальне положення бічних різців, вестибулярне положення ікол. Мовне становище нижнього лівого премоляра. Скученість зубів верхньої та нижньої щелепи.

Що таке брекети та як вони працюють  - 6 | Complex Dent

Що таке брекети та як вони працюють  - 7 | Complex Dent

Що таке брекети та як вони працюють  - 8 | Complex Dent

Що таке брекети та як вони працюють  - 9 | Complex Dent

Пацієнт 3. Брекети до та після фото

Що таке брекети та як вони працюють  - 10 | Complex Dent Що таке брекети та як вони працюють  - 11 | Complex Dent

14 років. Лікування з видаленням надкомплектного 2 постійного та молочного III зубів проводилося на незнімному апараті Damon 3 протягом 16 місяців. В даний час пацієнт перебуває на ретенційному етапі. Результат стабільний.