Чому кришаться зуби? Причини, лікування та профілактика

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 8
  • 0
Зміст

Руйнування зубів – це досить поширена проблема серед дітей і дорослих, яка може свідчити про серйозні проблеми зі здоров’ям. У багатьох випадках можливе повне руйнування до кореня, тому важливо негайно відвідати стоматолога. Пропонуємо розібратися, чому кришаться зуби, як цього уникнути та що робити за наявності проблеми.

Причини кришіння зубів

Однією з поширених причин, від чого кришаться зуби, є бруксизм (скреготіння зубами). Ця патологія зустрічається у дорослих та дітей. Часто вона призводить до того, що збільшується крихкість кісткових тканин – вони можуть кришитися навіть уві сні. Також спричинити пошкодження може авітаміноз, гормональні зміни в організмі та інші проблеми. Пропонуємо розглянути найпоширеніші причини, через які можуть кришитися кісткові тканини.

Чому кришаться зуби у дорослих

У дорослих вони можуть кришитися з багатьох причин, але найпоширенішими є такі чинники:

  • недостатня кількість мінералів/вітамінів в організмі через неправильне харчування або екологічні умови;
  • недотримання правил гігієни;
  • неправильний прикус і порушення жувальної функції;
  • проблеми з травною, ендокринною або серцево-судинною системою;
  • гормональні збої (часто зустрічаються у вагітних і під час клімаксу);
  • часте вживання кави та алкоголю, а також куріння.

Чому кришаться зуби у дітей

Якщо кришиться зуб у дитини, то найімовірніше причиною може бути один із кількох чинників:

  • вітамін D, кальцій, фтор, фосфор або магній містяться в організмі дитини в недостатній кількості;
  • недотримання рекомендацій з гігієни ротової порожнини;
  • вроджені проблеми, спричинені збоями внутрішньоутробного розвитку;
  • надмірна кількість мінеральних солей в організмі;
  • неправильний прикус, спричинений довгим використанням дитячої соски, неправильним прорізуванням або раннім випаданням молочних зубів.

Дитині бажано відвідувати стоматолога кожні 6-12 місяців і, навіть за виникнення мінімальних проблем, звертатися до фахівця.

Чому кришаться зуби під час вагітності

В організмі вагітних жінок відбувається багато змін, що може спричиняти різні проблеми зі здоров’ям. Часто вагітні стикаються з тим, що зубна кістка стає більш крихкою і починає кришитися. Розглянемо основні причини, через які кришаться зуби у вагітних:

  1. Нестача кальцію. Для формування скелета дитини потрібен кальцій у великій кількості, тому в організмі мами може виникати дефіцит цього елемента. Стоматолог може призначити прийом вітамінів, щоб уникнути цієї проблеми.
  2. Гормональні зміни. Різкий сплеск гормонів і перебудова організму вагітної жінки часто спричиняє пошкодження емалі.
  3. Недостатня гігієна ротової порожнини. Під час вагітності важливо особливо ретельно стежити за ротовою порожниною.

Викликати кришіння зубів у вагітних може руйнування зубної емалі або наявність інших проблем (наприклад, карієс).

Що робити, якщо кришаться зуби?

Якщо у вас кришаться зуби, то насамперед потрібно записатися до лікаря. За наявності болю можна випити нурофен або інший знеболювальний засіб, також рот можна прополоскати сольовим або антибактеріальним розчином. Це знизить ризик потрапляння інфекції в пошкоджену ділянку.

Лікування кришіння зубів

Стоматолог призначає лікування в індивідуальному порядку, залежно від особливостей організму. Якщо у вас кришиться зуб – не варто займатися самолікуванням, адже це може погіршити ситуацію. Лікування має кілька варіантів:

  1. Ремінералізація. Підходить у разі нестачі вітамінів і мінералів. Процедура передбачає обробку емалі спеціальним розчином, насиченим корисними компонентами.
  2. Встановлення пломби. При незначному руйнуванні через карієс застосовується його відновлення за допомогою пломби.
  3. Вініри. Використовуються в разі відколів і пошкоджень, впливають не тільки на естетичний вигляд, а й забезпечують захист від зовнішнього негативного впливу.
  4. Коронки. Являють собою ортопедичну конструкцію і є оптимальним варіантом при значному руйнуванні.
  5. Протезування. Використовується в крайньому випадку, передбачає повну заміну пошкодженого зуба на імплант.

Лікування призначається індивідуально і тільки після огляду фахівцем.

Що буде, якщо не звертатися до стоматолога?

Якщо у вас кришаться зуби – це не можна ігнорувати, оскільки наслідки можуть бути незворотними. Несвоєчасне лікування може призвести до низки негативних наслідків:

  • пошкодження м’яких тканин (ясен) і кровотечі;
  • швидший розвиток карієсу;
  • біль і дискомфорт під час жування;
  • повна втрата зуба без можливості його відновлення.

Профілактика: як зміцнити зуби та запобігти їхньому кришінню

З проблемою того, що кісткові утворення починають кришитися, зіштовхуються багато людей. Існує багато способів, як зміцнити зуби та мінімізувати ризик їх руйнування, тому пропонуємо розглянути найефективніші:

  1. Дотримання правил гігієни порожнини рота. Головне правило – чищення ротової порожнини не менше 2-х разів на день і використання якісної пасти/зубної щітки.
  2. Вживання вітамінних комплексів. Фахівці рекомендують приймати вітамін Д, кальцій і різні мінерали для зміцнення кісткових тканин та емалі.
  3. Відмова від шкідливих звичок. Куріння і вживання алкоголю також може впливати на стан емалі, тому рекомендовано відмовитися від шкідливих звичок.
  4. Вживання спеціальних продуктів. Кисломолочна продукція, фрукти, овочі, морська риба і яйця сприятливо позначаються на стані емалі.

Уникнути пошкодження зубів можна за умови регулярного відвідування стоматолога, проведення чисток і профілактики карієсу. Дотримуйтесь цих простих правил і ви значно знизите ризик того, що зуби будуть кришитися.