Коронки на зуби. Сучасні варіанти

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 129
  • 4
Зміст

Що таке коронка на зуб?

Найпопулярнішою процедурою стоматології вважається протезування. Існує безліч способів цього заходу, одним із яких є зубні коронки. Фактично це свого роду незнімний захисний ковпак, що дозволяє зберегти пошкоджений зуб, що сприяє йому найважливіших жувальних функцій і запобіганню подальшого руйнування.

Розглянемо детальніше коронки на зуби

Коронки – різновид мікропротезування, коли для зуба за допомогою інноваційного програмного забезпечення 3Д-проектування виробляється спеціальний захисний футляр. Слід зазначити, що сучасні коронки не нагадують золоті чи залізні протези, які активно застосовувалися ще минулих століттях. Зараз вони дуже естетичні, і їх неможливо відрізнити від справжніх зубів. Плюс до всього сучасні матеріали добре приживаються в ротовій порожнині. Ризик відторгнення практично дорівнює нулю. Крім цього вони відрізняються підвищеною міцністю та вражаючою довговічністю, що теж є важливою перевагою.

Коронка на зуб – той випадок, коли не можна чекати!

Коронки на зуби. Сучасні варіанти - 1 | Complex DentВВажливо перебороти свої страхи і вчасно звернутися за допомогою до лікаря, який допоможе не тільки встановити коронки, але й підбере найбільш вдалий варіант з урахуванням індивідуальної ситуації пацієнта та бюджету. Оперативність у вирішенні цього завдання надасть можливість запобігти подальшому руйнуванню зуба, а також забезпечить ефективний захист кореня зуба.

Пам’ятайте, якщо верх зуба практично повністю відсутня, за наявності міцного кореня можна використовувати культову вкладку для якісної фіксації і подальшого використання коронки. Вчасно і надійно поставлена ​​коронка продовжує фактичне існування зуба на десятки років, рятуючи пацієнта від безлічі неприємностей та витрат, які зумовлені втратою зуба, а також подальшим відновленням за допомогою імплантації. Це свого роду профілактика та інвестиції у здоров’я та красу всієї порожнини рота!

Види коронок для зубів

Коронки на зуби. Сучасні варіанти - 2 | Complex DentЗалежно від матеріалу виготовлення коронки поділяються на такі види:

  1. Метал. Такі конструкції були популярними за радянських часів. Вони виготовляються із золота або медичних сплавів. Плюси – великий термін служби та підвищена міцність. Недоліками є неестетичний зовнішній вигляд та складна установка. Ці конструкції сьогодні практично не використовуються. У деяких стоматологічних клініках вони встановлюються на жувальні зуби.
  2. Металокерамічні коронки. Конструкція є металевою коронкою, яку зверху покривають декількома шарами кераміки. Переваги: ​​доступна вартість, висока якість, тривалий термін експлуатації 10-12 років, кераміка чудово імітує натуральну емаль зуба. Металокераміка сумісна з тканинами порожнини рота, але з часом метал окислюється. Недоліками є необхідність обточування, поява сколів, просвічування металевої основи.
  3. Металокомпозитні конструкції. Конструкція схожа з описаної вище, проте, як покриття виступають фотополімерні композити, які здатні приховати металеву основу. Перевагами цього виду є: поверхня не відрізняється від справжнього зуба, можливість використання до десяти років, універсальність. Металокомпозитні вироби підходять для всіх видів зубів та імплантатів. Проте конструкція має недоліки: схильна до пігментації, іноді фіксується непереносимість металу.
  4. Безметалеві види. Сучасна конструкція має основну перевагу: відсутність металевої основи. У вигляді основи виступають кераміка, діоксид цирконію, і навіть оксид алюмінію. Керамічні конструкції є міцними коронками, але для молярів вони не підійдуть. Основною перевагою служить високий ступінь стійкості до появи пігментації, вони не забарвлюються при попаданні в рот фарбуючих продуктів та напоїв. Діоксид цирконію можна з повною впевненістю назвати найміцнішим матеріалом. Відсутність алергічних реакцій, сумісність із будь-якими зубами, великий термін служби, а також відсутність сколів – головні переваги вказаного матеріалу. Коронки, виготовлені з оксиду алюмінію, вигідно відрізняються привабливим зовнішнім виглядом. Матеріал має порівняно невеликий рівень міцності. Тому його ставлять лише на передні зуби.

Коронки на зуби — як ставлять і доглядають їх?

Коронки на зуби. Сучасні варіанти - 3 | Complex DentУмовно процедуру встановлення коронок можна розділити на 7 основних етапів:

  1. Огляд.Лікар робить ретельний огляд порожнини рота, після чого робить рентген зуба, який протезуватиметься. У разі відсутності протипоказань вибирається найбільш ефективна стратегія протезування, враховуючи реальні вимоги (навантаження на зуб, фактичний стан розташованих поруч зубів), а також побажань клієнта (за естетичності та наявним бюджетом).
  2. Підготовка зубів. На цьому етапі проводиться видалення залишків пломб, а також лікування карієсу, якщо він є. У разі потреби робиться депульпування, яке передбачає видалення кореня зуба.
    Обточування опорного зуба або підготовка культової вкладки для забезпечення міцної фіксації протеза, що встановлюється. Почувши страшні, на перший погляд, фрази не лякайтеся, оскільки сучасні технології передбачають обточування зубів менше 1 мм. Якщо природна коронка майже повністю зруйнована, тоді відбитком створюється культева вкладка, що включає кореневу, а також коронкову частини. Фіксація першої проводиться у каналі самого кореня. У свою чергу, коронкова половина виступає заміною верхньої частини натурального зуба. Саме на неї встановлюється вже зроблена коронка.
  3. Зняття зліпків. З допомогою стоматологічного воску виконується відбиток відразу двох щелеп. Ця процедура необхідна формування повної тривимірної моделі, і навіть створення коронки. На етапі необхідно зробити все, щоб вона дійсно бездоганно сіла на зуб клієнта. Подібний підхід дозволяє зберігати правильний прикус, а також забезпечує потрібну змикання щелеп. В результаті можна гарантувати правильне функціонування щелепи та довговічність встановленої зубної коронки. Плюс до всього на цій стадії проводиться вибір кольору майбутньої конструкції.
  4. Зубна коронка виготовляється у лабораторії. У цей час ортопед-стоматолог встановлює покриття чи пломбу. Вони використовуються як тимчасовий захист зуба, що відновлюється.
  5. За відбитками виконується відлив моделі з гіпсу. Технік здійснює її оцифрування і починає проектувати коронку. Для тривимірного моделювання застосовується спеціалізоване програмне забезпечення, що допомагає враховувати характеристики прикусу, а також індивідуальні особливості щелеп клієнта. Після завершення цього етапу програма відправляє 3Д-модель на виробничий верстат, де виготовляється майбутній протез.
  6. Прикладка та наступна фіксація. Пацієнт та лікар оцінюють коректність та комфортність встановлення коронки у загальний зубний ряд. За відсутності зауважень проводиться закріплення протеза стоматологічним цементом. Щоб надати завершеного вигляду, виконується полірування.

Сподіваюся, ми надали максимально розгорнуту та вичерпну відповідь на запитання:
«Як ставлять коронку на зуб?»

Коронки на зуби – які краще вибрати?

Відповідь на це питання індивідуальна у кожному конкретному випадку і залежить від особливостей наявної проблеми, а також фінансових можливостей клієнта. У будь-якому випадку клініка COMPLEX DENT гарантує вибір найбільш оптимального способу протезування, який допоможе відновити ідеальну усмішку та попередить небезпеку втрати зуба!