Що таке періодонтит?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (3 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 75
  • 3
Зміст

ЧЩо таке періодонтит?

Що таке періодонтит? - 1 | Complex DentПеріодонтит – це зубне захворювання, при якому тканина навколо кореня зуба запалюється, потім утворюється кишеня, наповнена гноєм. Вилікувати хворобу самостійно не вийде, а прийом знеболюючих лише тимчасово усуне проблему. Неозброєним оком помітити періодонтит неможливо, оскільки хвороба протікає у внутрішній частині кореня. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, допоможе лише видалення зуба.

Чому виникає періодонтит?

Причини появи та розвитку аналізованого захворювання можуть бути найрізноманітнішими. Переважно він виникає через запущений пульпіт. Ще однією часто причиною є пломбування каналів незадовільної якості. Крім цього, серед причин виникнення періодонтиту варто виділити:

  • Інфекційні ураження;
  • Механічні травми та пошкодження;
  • Негативні наслідки медикаментозної дії.

Крім цього періодонтит молочних зубів та корінних нерідко розвивається через загальне ослаблення імунітету пацієнта. Цікаво, що згідно з існуючою статистикою дане захворювання займає до 50% від числа всіх стоматологічних хвороб, що діагностуються.

Періодонтит – симптоми та види. Періодонтит класифікація

Що таке періодонтит? - 2 | Complex DentРозрізняють два види захворювання: гострий та хронічний. Перший виникає через бактерії, які проникають всередину через зубодесневой канал або верхівку зуба. Супроводжується болем, але не ниючим, вона виникає при пережовуванні їжі або якщо натиснути на верхівку зуба. На другій стадії біль стає постійним і пульсуючим. Може підвищуватися температура, хворий відчуває слабкість і страждає на безсоння, погіршується загальне самопочуття. Ще один симптом: неприємний запах із рота. Якщо вчасно не вилікувати гострий періодонтит, він переросте в хронічну форму. Вилікувати її набагато складніше та дорожче.

Хронічний періодонтит запалюється періодично, цього впливає переохолодження і стреси. Симптоми цієї форми відрізняються від описаних вище. Зуби набувають підвищеної рухливості, між деякими одиницями можуть з’являтися щілини. В даному випадку можна помітити і зовнішні симптоми, навколо хворого зуба відбувається запалення ясен, може з’явитися невеликий набряк. Також спостерігається кровоточивість ясен і виникають кісти. Слід зазначити, що може виявлятися як один, і всі симптоми. Періодонтит протікає безсимптомно, поки гній витікає у каріозну порожнину. Але як тільки канали заб’ються залишками їжі, він починає накопичуватися.

Гранулематозний періодонтит. Це вже хронічна стадія аналізованого захворювання, що має запальний характер. В даному випадку у тканинах, безпосередньо біля верхівки кореня зуба виникають гранульоми. Це утворення, що відокремлюють осередок інфекції від частини цілком здорового зуба. Поступово відбувається руйнування тканин, що оточують зуб.

Хронічний фіброзний періодонтит. Насамперед варто відзначити, що визначити цю форму захворювання вкрай важко. Найчастіше пацієнти ще пред’являють скарг, характерних для аналізованого захворювання. Плюс до всього схожу клінічну картину часто формує хронічний гангренозний пульпіт.

Найчастіше у цьому випадку:

  • Змінюється колір зуба;
  • Коронка зуба стає інтактною;
  • Є наявність глибокої каріозної порожнини;
  • Немає реакції зуба на холод та тепло.

Як лікується періодонтит зуба?

Що таке періодонтит? - 3 | Complex DentванияЛікування може бути або консервативним, або хірургічним. Перший варіант краще, оскільки дозволяє зберегти зуб. Він супроводжується чищенням каналів та подальшим лікуванням за допомогою антибіотиків та протизапальних препаратів. Цілком курс закінчиться через 5-6 відвідувань лікаря. При хірургічному втручанні зуб або повністю видаляється, або частково видаляється його корінь. Найчастіше до цього методу вдаються при накопиченні гною, коли вилікувати зуб вже неможливо.

Періодонтит і пародонтит — це те саме захворювання?

Незважаючи на схожість назви, це дві різні патології. Варто зауважити, що, на відміну від періодонтиту, пародонтит є наслідком гінгівіту, тобто захворювання ясен. Розвиток хвороби при цьому відбувається у пародонті. Симптомами пардонтиту є неприємний запах із рота, набряклість ясен, рухливість зубів, поява нагноєнь.

Що робити після лікування?

Періодонтит стоматологія сучасна надає можливість за грамотного підходу досить успішно перебороти. При цьому, якщо Ви хочете, щоб більше гострий, гнійний, апікальний або будь-який інший вид даного захворювання не турбував Вас, дуже важливо ретельно дотримуватись гігієни порожнини рота. Плюс до всього профілактика обов’язково передбачає регулярні візити до стоматолога для огляду. Нерідко лікар може прописати додатково приймати препарати та таблетки, які сприятимуть підвищенню імунітету та запобіганню розвитку хвороби.

Звернутися за допомогою у лікуванні будь-яких типів періодонтиту Ви завжди можете до кваліфікованих стоматологів клініки COMPLEX DENT. Ми чітко розуміємо небезпеку та ризики ускладнення даного захворювання. Досвідчені фахівці точно визначать причини та симптоми хвороби, виберуть найкращі способи їх лікування та розкажуть що робити для забезпечення здоров’я Вашої ротової порожнини!