Як запобігти появі карієсу?

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Корисні поради
  • 58
  • 2
Зміст

Одна з найпоширеніших проблем ротової порожнини у більшості людей – це карієс. З дитинства батька твердять дітям: «Не можна багато солодкого, з’явиться карієс!», «Потрібно добре чистити зуби, інакше з’явиться карієс!».

Що це за хвороба?

Як запобігти появі карієсу? - 1 | Complex DentКарієс являє собою руйнування емалі та дентину зуба, що призводить до утворення дефектів, а саме темних плям, утворення дірок та повного руйнування зуба. Існує 4 стадії карієсу: поява плями, поверхневий карієс, середній та глибокий. Щоб уникнути плачевних наслідків, необхідно уважно стежити за станом порожнини рота, якщо вчасно розпізнати початкові ознаки карієсу, його можна усунути просто і безболісно.

Від чого виникає карієс?

При прийомі їжі під впливом ферментів слини в ротовій порожнині утворюються кислоти, які розчиняють емаль зубів і вимивають з неї мінерали і солі. Поверхня зуба слабшає та починає руйнуватися. Якщо людина не дотримується найпростіших правил гігієни, у порожнині рота починають розмножуватися бактерії, які пожирають емаль зуба. Породженню бактерій може сприяти:

•зловживання цукровмісними продуктами, в яких міститься велика кількість швидких вуглеводів: цукор, шоколад, борошняні продукти, солодкі води та соки, які також переповнені шкідливими кислотами.
• несистематичне чи неякісне чищення зубів.
• часте застосування антибактеріальних засобів для ротової порожнини, які порушують природну мікрофлору.
• неправильне харчування, в якому обмежене споживання продуктів, багатих на кальцій, магній, фосфор, калій.

Як запобігти появі карієсу?

Для того щоб уберегти свої зуби від небажаних дефектів, необхідно дотримуватися кількох основних правил.

1. Регулярне відвідування стоматолога, хоча б щорічно.

Якщо систематично звертатися до лікаря, можна запобігти появі багатьох хвороб, які будуть у початковій стадії і не запускати їх до критичного стану. Головне правило – моментальне реагування, тоді зуби можна буде врятувати та реанімувати.

2. Правильний догляд за ротовою порожниною.

Для підтримки хорошого стану зубів мало просто аби як їх чистити. Необхідно дотримуватися спеціальної техніки, завдяки якій чистка буде ретельніша, нальоту на зубах не повинно залишатися, інакше це призведе до розмноження бактерій. Також необхідно правильно підбирати гігієнічні засоби, а саме зубну щітку та пасту. Їх потрібно вибирати щодо стану ясен, особливостей зубної емалі. Щоб зробити правильний вибір, краще проконсультуватись із лікарем.

3. Правильне харчування.

Насамперед необхідно знизити споживання цукру та продуктів, що містять швидкі вуглеводи, а саме цукерки, шоколад, борошняні вироби, цукор тощо. Також потрібно включати до свого раціону продукти, багаті на корисні мінерали та речовини: курку, кефір, сир, волоські горіхи, морепродукти, рибу, м’яту, петрушку, яблука, цибулю, китайську капусту, моркву, селеру, перець і так далі.
Як запобігти появі карієсу? - 3 | Complex DentЯк не крути, але людина приваблива своєю посмішкою і якщо порожнина рота і зуби будуть у хорошому стані, це матиме у своєму розпорядженні співрозмовників. Потрібно завжди дбати про здоров’я ротової порожнини, щоб не виникло серйозних проблем, наприклад, втрати зубів. Виконуючи прості правила, можна забезпечити собі гарну та здорову усмішку надовго.