Корисні та шкідливі продукти для зубів

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Корисні поради
  • 133
  • 2
Зміст

Які продукти є корисними для зубів, а які ні?

Не все, що ми їмо, безпечно для зубів, є їжа, яка завдає шкоди емалі, призводить до розвитку карієсу. Однак існують продукти, що сприяють зміцненню та відбілюванню зубів.

Продукти, корисні для зубів

Корисні та шкідливі продукти для зубів - 1 | Complex Dent Загальновідомо, що молоко та молочні продукти, в яких міститься кальцій, слід вживати щодня, щоб довше зберегти зуби цілими. Але не всі знають про те, що цей мінерал можна виявити в редисі та кунжуті. Кальцій важливий у період зростання організму, дорослим і літнім він теж необхідний.

Крім кальцію зубам потрібно фтор, причому краще отримувати його з натуральних продуктів (риби, бананів, злаків), а не із зубних паст. До речі, у деяких районах питна вода містить дуже багато фтору, через що можуть виникнути негарні коричневі розлучення на зубах – флюороз. Вживання бутильованої та очищеної води допоможе запобігти потемнінню емалі. Однак уникайте дистильованої води, в ній немає корисних мікроелементів.

Існують продукти, які зміцнюють зуби. До таких, наприклад, відносяться полуниця (суниця), а також родзинки. Можна виготовити таку лікувальну і смачну зубну пасту: розім’яти столову ложку полуниці, додати стільки ж жирних вершків і використовувати суміш замість відбілюючої зубної пасти.

Продукти, які варто вживати з обережністю

Корисні та шкідливі продукти для зубів - 2 | Complex DentComplex Dent Обережніше слід бути з кислими напоями – натуральними лимонадами, морсами, відварами шипшини. Після вживання кислого напою прополощіть зуби, інакше кислота, що залишилася в ротовій порожнині, буде згубно впливати на емаль зубів.

Багато хто вважає, що яблука запобігають розвитку карієсу і можуть навіть служити заміною звичайної гігієни ротової порожнини. Це не так. Справді, поїдання яблук зміцнює зуби та ясна, але ось фруктоза, що міститься удосталь у солодких сортах цього фрукта, якраз може сприяти розвитку карієсу. Тому, з’ївши яблуко, прополощіть рота. А якщо хочете почистити зуби, то зачекайте півгодини, інакше демінералізована фруктовою кислотою зубна емаль може бути пошкоджена зубною щіткою. Кислі сорти яблук містять багато кислоти, що також корисно для зубів і послаблює емаль.

Пам’ятайте, що є на ніч солодке – шкідливо для зубів.. Якщо вже дуже хочеться побалувати себе, то потрібно відразу ж після їжі ретельно почистити зуби, а потім ще й прополоскати рот антибактеріальним ополіскувачем або кип’яченою теплою водою.

Насіння, горішки для зубів корисні, але тільки якщо тверду оболонку видаляти руками (або за допомогою спеціальних пристроїв), а не розкушувати, інакше можна легко травмувати емаль, а в деяких випадках подібні експерименти закінчуються розколом зуба. Після перекушування горішками, насінням не забувайте полоскати рот, і видаляти залишки їжі зубною ниткою (флоссом).

Ще один шкідливий для зубів продукт – солодке газування. Взагалі подібні напої не корисні і в цілому для здоров’я. Фанатам таких ласощів порада одна — не забувати полоскати рота звичайною водою відразу після вживання напою.

Кава та чай хоч і не викликають карієсу (якщо, звичайно, напої не містять цукру), але можуть змінити колір емалі. Кофеманам і любителям чаю рекомендується час від часу проходити процедуру відбілювання зубів, що щадить, в результаті якого емаль очищається від темних пігментів.

Правильний догляд за ротовою порожниною — запорука здоров’я

Дотримуйтесь рекомендацій стоматолога при виборі зубної пасти, ополіскувача, флоса, щіток для чищення зубів та язика. За розпорядженням стоматолога можна приймати добавки, що містять кальцій та фтор, а також інші корисні для зубів мінерали та вітаміни. Заведіть звичку полоскати рота після будь-якої їжі. На жаль, жування жуйки повністю не позбавляє частинок їжі і не «змиває» залишки солодощів. Зубна нитка має стати вірним помічником, якщо немає під рукою зубної щітки. А ось зубочистки часто використовувати не варто, тому що. ними можна пошкодити ясна.

Повноцінний догляд за ротовою порожниною запобіжить багато захворювань зубів, ясен. Крім того, здорові зуби допомагають якісніше пережовувати їжу, тим самим значно полегшуючи роботу травному тракту.