Нейлонові протези – користь чи шкода!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Корисні поради
  • 220
  • 2
Зміст

Розвиток стоматології не стоїть на місці. На зміну звичайним, пластинковим протезам прийшли протези нового покоління, виготовлені з нейлону. Вони якісно відрізняються від своїх попередників – комфортні в носінні, естетичні, гіпоалергенні. Але чи все так райдужно, як здається на перший погляд? Розглянемо плюси та мінуси цих конструкцій, а також клінічні випадки, в яких доречний даний вид протезування.

Нейлонові протези – користь чи шкода! - 1 | Complex Dent

Показання до протезування

1. Відсутність одного чи кількох зубів. Даний вид ортопедичних конструкцій застосовується як при дефекті одного зуба, так і при повній адентії.
2. Алергія на пластмасу. Акрилові протези часто викликають непереносимість, тоді як нейлон є гіпоалергенним матеріалом.
3. Протезний стоматит. Пластмасові конструкції можуть бути причиною запального захворювання слизової порожнини рота, що називається протезним стоматитом. У разі використання нейлонових виробів це виключено.

Протипоказання

– Тяжка стадія пародонтиту. При генералізованому пародонтит існує ризик пошкодження слизової оболонки і розхитування опорних зубів після протезування.
– рухливість опорних зубів. Фіксація протезу може призвести до втрати рухомих зубів.
– атрофія кісткової тканини. При атрофії вище 20% використовувати ці ортопедичні конструкції не рекомендується.

Плюси нейлонових протезів

– Не викликають алергії. Як було зазначено вище, нейлон є гипоаллергенным і майже викликає непереносимості.
– Мають високу міцність. Завдяки еластичності матеріалу, з якого виготовлений базис, конструкція має запас амортизації. Це запобігає перелому протезу.
– Зроблені із еластичних матеріалів. Нейлон забезпечує комфортність носіння та гарну фіксацію.
– Високо естетичні. Завдяки матеріалам нового покоління та безметалової конструкції протези не помітні в порожнині рота і відмінно усувають косметичні дефекти.

Мінус нейлонових протезів

– прискорюють атрофію кісткової тканини. Через м’який базис жувальне навантаження не розподіляється на ті місця, в яких відсутні зуби. Це пришвидшує процес атрофії.
– Просідають, вимагають частої заміни. Процеси, що відбуваються в кістковій тканині, призводять до просідання протезу, що викликає необхідність його заміни.
– Вимагають особливого догляду. Без належного догляду та ретельного чищення, у матеріалі базису накопичуються бактерії, через що протез деформується і стає непридатним для використання.
– Щодо короткий термін служби. Усі перелічені чинники є причиною, через яку протез вимагає частих корекцій і замін.
– Висока вартість. Ця ортопедична конструкція є досить дорогою, а якщо врахувати її недовговічність, фінансові витрати стають ще більшими.

Нейлонові протези є добрим варіантом тимчасового протезування. Також вони відмінно усувають косметичний дефект, викликаний втратою кількох зубів. За повної відсутності зубів слід враховувати всі особливості та підбирати правильну конструкцію протеза. Незважаючи на існуючі недоліки, при правильному підході до ортопедичного лікування та ретельної гігієни протез буде служити пацієнту тривалий термін.