Стоматит: визначення, причини виникнення, клініка, діагностика, лікування та профілактика

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (4 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 148
  • 4
Зміст

Стоматит: визначення, причини виникнення, клініка, діагностика, лікування та профілактика - 1 | Complex Dent

Стоматит-запальний процес, що знаходиться на слизовій оболонці ротової порожнини, що виникає через різні фактори, для якого характерно почервоніння, припухлість, виникнення бульбашок та ерозій, виразок, печіння. Для визначення причини виникнення досліджують мазки, які беруть із ділянки слизової оболонки, яка уражена стоматитом.

Причини виникнення

Стоматит може існувати як окреме самостійне захворювання, а також симптом різних патологій, таких як:

  • Пемфігус;
  • системна склеродермія;
  • травми слизової оболонки, викликані гострими зубами або протезами;
  • Гіперчутливість до їжі, ліків, різних засобів для гігієни ротової порожнини;
  • Супутні хвороби.

Клінічні прояви

Найбільш часто зустрічається в даний час є катаральний стоматит. Уражається верхні шари слизової оболонки, яка припухла та гіперемована. У пацієнтів скарги на біль під час їди, посилене утворення слини. Іноді жовтувато-білий наліт.

Занедбаність цього виду стоматиту призводить до виникнення виразкового. Він може бути самостійно, як окреме захворювання. При виразковому стоматиті уражаються всі шари слизової оболонки. Через кілька днів після появи цього виду стоматиту підвищується температура. Скарги на біль при прийомі їжі, виникає слабкість у тілі, періодичний головний біль.
Стоматит: визначення, причини виникнення, клініка, діагностика, лікування та профілактика - 2 | Complex DentДля афтозного стоматиту характерна наявність поодиноких та множинних виразок, які оточені червоною облямівкою. При цьому стоматит також піднімається температура, слизова болісна. Після лікування на місцях з виразками зберігаються рубці.

Гострий герпетичний стоматит утворюється при попаданні до ротової порожнини герпетичного вірусу. Найчастіше є у дітей. Початок характеризується підвищенням температури тіла, погіршення самопочуття. Слизова оболонка ротової порожнини припухла, гіперемована та бувають осередки кровотечі, посилюється відділення слини, виникає поганий запах із рота.

Виразково-некротичний стоматит – причиною є різкий спад імунітету. На слизовій ротовій порожнині з’являються виразки та ерозії, збільшується температура, з’являється болюче відчуття, посилюється кровоточивість. Потім виникає неприємний запах гнилі з рота. Запалення починається з ясен і далі переходить інші частини слизової.

Алергічний стоматит – може бути різним з перерахованих вище за тяжкістю. Він буває як локалізованим, так і дифузним. Виникає як алергічна реакція при дії слизову оболонку лікарських сполук. У пацієнтів виникають скарги на сухість слизової оболонки, прийом їжі болючий, слизова оболонка набрякла, з почервонінням. За великої тривалості відбувається атрофія ділянок мови.

Діагностика та лікування

Діагноз ставлять найчастіше на основі симптомів, скарг, пред’явлених пацієнтом та огляду. Метою лікування є зниження болю та тривалості перебігу хвороби. Для зниження хворобливості використовують аплікації та полоскання ротової порожнини розчинами анестетиків. Виразки можна змастити лідокаїном, тримекаїном, соком алое. Якщо стоматит виник унаслідок дії вірусу, то застосовують мазі, з противірусною дією. Полоскання розчинами ромашки, календули та іншими травами, що мають антисептичні властивості, сприяє процесу загоєння. Також при лікуванні стоматитів використовують фізіотерапію, такі як ультразвук та УФО. При травматичному стоматиті усувають провокуючі фактори, при алергічному – алерген.

Профілактика: правильний спосіб життя, дотримання правил гігієни, правильні процедури догляду за порожниною рота.