Процедура фторування для чутливих зубів

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 30
  • 2
Зміст

Як відомо, профілактика – це ефективний спосіб на довгий час забути про лікування. Профілактика зубних хвороб – особливо популярне заняття, адже усунення проблем ротової порожнини не приносить захоплення ні дітям, ні дорослим.
Фторування зубів – чудовий варіант профілактики карієсу та деяких інших зубних хвороб.

Фторування зубів – чудовий варіант профілактики карієсу та деяких інших зубних хвороб.

Зуби – це найміцніший елемент нашого організму. Однак не варто забувати і про те, що це оголені кістки, тобто зуби піддаються впливу різноманітних речовин та явищ щодня. Більш ніж на 90% емаль складається з мінералів. Основними є кальцій та фтор. Коли їх не вистачає, це видно неозброєним поглядом: поверхня зубів стає шорсткою, можуть з’явитися мікротріщини або потемніти сама емаль. У найгірших випадках може початися навіть руйнування зуба. Фторування – це не що інше, як відновлення недостатнього матеріалу в зубному покритті і повернення прекрасного зовнішнього вигляду.

Особливості процедури

Фтор – це речовина, що надходить в організм через воду. У деяких розвинених країнах використовують фтор як очищувач води. В Україні його замінює хлорування. Додавання фтору у воду – усвідомлений крок, завдяки якому люди отримують його сповна. Так всі біохімічні процеси в організмі йдуть своєю чергою, без порушень.

Багато хто намагається заповнити прогалини зубними пастами, насиченими фтором. Однак у більшості з них частка цієї речовини настільки мала, що не має належного ефекту і потемніння емалі рано чи пізно стає явним.

При проведенні процедури фторування емаль насичується елементом, що бракує. По-перше, усуваються всі шкідливі бактерії та речовини, а потім пробіли «запечатуються» і тим самим захищаються від шкідливого зовнішнього впливу. Рекомендація лікарів – вдаватися до фторування 1-2 рази на рік. Але за власним бажанням вдатися до фторування є нераціональним кроком. До проведення процедури повинні бути показання лікаря. Не всім підходить саме цей метод зміцнення емалі, тому насамперед необхідна консультація фахівця. Адже якщо зуб вже пошкоджений карієсом, то навіть велика порція фтору не приведе до успішного результату, всі спроби марні.

Процедура фторирования для чувствительных зубов - 1 | Complex Dent

Рекомендації та протипоказання

У яких випадках варто робити фторування, а коли – ні? Це підкаже фахівець, який зможе визначити всі «за» та «проти» у конкретній ситуації. Часто додатковий фтор призначають, коли:

– слабка зубна емаль від природи;
– необхідна профілактика або лікування карієсу, що тільки зароджується;
– зуби дуже чутливі;
– є можливість у такий спосіб зберегти наявні пломби.

Не можна застосовувати фторування, якщо у пацієнта спостерігається:

– Індивідуальна непереносимість основних компонентів (фторлак, фторгель);
– особлива чутливість до запахів, смаків;
– Флюороз.

Якщо ж протипоказань до застосування фтору немає, можна сміливо приступати до процедури. Однак варто пам’ятати, що надлишок цієї речовини також шкідливий. З цієї причини лікарі-стоматологи рекомендують уникати використання зубних паст, збагачених фтором до і після процедури.

Для дітей немає протипоказань, тому після того, як молочні зуби змінилися, можна також застосовувати фторування. Для дітей дозування значно менше. Так як процедура займає тривалий час, а дитині досить складно всидіти в кріслі стоматолога, мінімальний вік – 5 років.