Клиноподібний дефект

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (5 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 86
  • 5
Зміст

Клиноподібний дефект є пошкодженням твердих тканин зуба, яке відбувається порівняно повільно всередині порожнини рота безпосередньо у зубної шийки. Він має форму клина, тому розглянуте захворювання і набуло такої назви. Зазнають руйнування насамперед емаль. Коли клиноподібний дефект дістається дентину, хвороботворне руйнування прискорюється. У результаті виявляються болючі відчуття, і навіть іноді відламується зубна коронка.

Звертаємо увагу, що якщо утриматися від лікування зуба, що страждає на клиноподібний дефект, надмірне сошліфування може стати причиною відколів коронки зуба.

Клиноподібний дефект – причини, симптоми та прояви

Клиноподібний дефект - 1 | Complex Dent

Клиноподібний дефект виникає через порушення харчування зуба та тканин, що його оточують, за наявності таких проблем:

  • постійне навантаження;
  • неправильне чищення;
  • бруксизм.

Протягом досить тривалого часу надмірно жорстка щітка, а також дуже кисла їжа (лимони та інші цитрусові, газовані напої, насичені соки і т.д.) вважалися ключовими факторами виникнення хвороби.

Пацієнти в дитячому і молодому віці починають відчувати болючі прояви навіть від незначного дотику холодної, кислої або солодкої їжі. Крім цього, як провокуючий біль фактора може виступати навіть надмірний натиск зубної щітки в процесі чищення. У дорослих болі при клиноподібному дефекті в переважній більшості випадків відсутні. Відповідно, пацієнти у старшому віці приходять до стоматолога, скаржачись на проблеми з естетикою та бажаючи зберегти зуб від подальшого руйнування.

На превеликий жаль, патологія, що розглядається, не виникає тільки на одному зубі. Від клиноподібного дефекту завжди страждає ціла група розташованих поруч зубів. Відповідно, не побачити такий нюанс надто важко.

Як з’являються клиноподібні дефекти?

Умовно процес розвитку цього захворювання можна поділити на шість основних стадій:

  1. Пацієнт має невеликі порушення оклюзії (або великі, проте не піддавалися своєчасному та якісному лікуванню).
  2. У процесі жування їжі навантаження нерівномірно розподіляється на зуби.
  3. Зуб, що регулярно відчуває більш високі навантаження, стирається значно швидше за розташовані поруч зубів, які виконують свої безпосередні функції менше. В результаті це стає причиною формування плоских притертостей.
  4. У процесі жування їжа розчавлюється, що пов’язано з необхідністю докладання максимальних зусиль щелепами на вирішення зазначеного завдання.
  5. В результаті через перевантаження відбувається розтріскування та руйнування емалі в районі шийки зуба.
  6. Виникає клиноподібний дефект зубів.

Як лікуються клиноподібні дефекти зубів?

Клиноподібний дефект зуба потрібно починати лікувати із заміни засобів, що використовуються для догляду за ротовою порожниною. Потім переходимо до використання медикаментів, що підвищують рівень стійкості твердих тканин зуба. Крім цього, серед поширених способів лікування варто виділити:

  1. Аплікації та зубні десенситивні пасти. Із застосуванням лаків, мазей, а також спеціальних розчинів з мінералами та ін. Це свого роду профілактика клиноподібного дефекту, оскільки усунути проблему зазначена методика не дозволяє, але з іншого боку полегшує на певний час больові відчуття пацієнта.
  2. Вініри. Мабуть, один із найефективніших способів лікування. Його особливістю є можливість закриття зовнішньої сторони та жувальної поверхні передніх зубів. Даний метод гарантує чудовий результат у питаннях естетики. Навіть трапляються випадки, коли вініри дають можливість ліквідувати причину клиноподібного дефекту, виправивши прикус і попередивши подальший розвиток хвороби. Але важливо пам’ятати, що у цій ситуації вінір отримуватиме максимальне навантаження. Це загрожує його поломкою та необхідністю подальшої заміни.
  3. Штучні коронки. Радикальний спосіб усунення проблеми, що відрізняється при цьому високою ефективністю. Варто зазначити, що використовується цей метод нечасто. Його можна застосовувати виключно, якщо край коронки з хорошим запасом закриває наявне V-подібне пошкодження зуба. Більше того, існує ціла низка протипоказань до застосування розглянутого методу.
  4. Нормалізація прикусу. Це найбільш ефективний та сучасний спосіб вирішення клиноподібного дефекту, оскільки він надає можливість ліквідувати основну причину появи та розвитку захворювання. Після діагностики та визначення травмуючих факторів стоматолог підбирає найефективніший спосіб виправлення прикусу. Для цього можуть встановлюватися брекетні системи, використовуватись вибіркове шліфування, а також встановлення коронок зуба. Залежно від складності наявної проблеми у більшості випадків лікар підбирає комбінації з вищезазначених інструментів.

Клиноподібний дефект — чи ставити пломбу, чи можна обмежитися медикаментозним лікуванням?

Клиноподібний дефект - 2 | Complex DentПри клиноподібних дефектах глибиною більше 2 мм обов’язково проводиться пломбування зуба за допомогою композитних матеріалів. Крім терапевтичного лікування як альтернатива може застосовуватися протезування зуба з використанням фасеток-вінірів з кераміки. У найбільш запущених ситуаціях у разі реальної небезпеки облома коронки зуба лікар може призначити виробництво штучних коронок зуба.

Профілактика

Будь-яку хворобу простіше і дешевше запобігти, ніж займатися її лікуванням. Щоб уникнути розвитку клиноподібного дефекту, необхідно:

  • навчитися правильно виконувати чищення зубів із застосуванням неагресивних гігієнічних засобів;
  • регулярно відвідувати стоматолога для огляду;
  • не менше двох разів на рік виконати професійне чищення порожнини рота для повного видалення зубних відкладень під та над ясен;
  • стежити за харчуванням, оскільки зайве вживання кислотосодержащих продуктів негативно позначається кожному зубі.

Що робити та як уникнути проблеми?

Пам’ятайте, що якщо Ви хочете зберегти у відмінному стані свої зуби, клиноподібний дефект суттєво псує якість життя і стає причиною появи різноманітних комплексів. Тому для вирішення цієї проблеми поспішіть записатися на прийом до досвідченого стоматолога. Кваліфіковані лікарі клініки COMPLEX DENT розроблять в індивідуальному порядку найбільш ефективну програму лікування, яка збереже на максимально довгий час здоров’я Ваших зубів, рота та ротової порожнини!