Лікування та профілактика карієсу

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 26
  • 2
Зміст

Новою цю проблему назвати дуже важко. Її рішення займалися ще 8000 років тому. Однак ефективне лікування зубів стало можливим лише з винаходом бормашини. Використовують її для цих цілей і зараз. Стоматологічна наука зробила крок настільки далеко вперед, що дозволяється позбутися проблеми, пов’язаної з карієсом навіть без використання бормашини.

Захворювання карієсом має характер патологічного процесу з локальним характером. Причиною виникнення є патогенна мікрофлора. Місцем її розвитку є область під зубним нальотом. Емаль ушкоджують кислоти органічного ряду, продуцентами яких є мікроорганізми. З емалі зникають мінерали, та її структура набуває пористого характеру. Це спостерігається у першій стадії захворювання.

Якщо карієс перебуває у початковій стадії, його лікування не викликає проблем. Але якщо процес не зупинити, то подальший розвиток призводить до утворення каріозної порожнини. Клінічно перше місце у своїй виступає біль. Але процес може протікати і безсимптомно, заявляючи себе лише за дії якихось зовнішніх подразників. Найнебезпечнішим вважається процес у тому місці, де зуб стикається з ясною.

Лікування та профілактика карієсу - 1 | Complex Dent

Лікувати його дуже важко. Тому рання діагностика та своєчасно розпочате лікування є запорукою успішного результату. Якщо зуб не болить, то пацієнт може зовсім не здогадуватися про те, що запущені процеси розкладання зуба карієсом. Велике значення у виникненні патології має недостатність гігієнічних заходів. Це з тим, що прикореневу частину очистити належним чином досить проблематично.

Якщо процес локалізується на передніх зубах, то можливе швидке прогресування. Справа в тому, що такі зуби вкриті дуже тонким шаром емалі. Тому своєчасність лікування таких зубів найбільш актуальна.

Лікування та профілактика карієсу - 2 | Complex Dent

Причини появи карієсу

Для того, щоб успішно боротися із цією хворобою, необхідно знати причини її виникнення. Найбільшу перевагу сьогодні надають хіміко-паразитарній теорії Міллера. Основна причина полягає у недостатній гігієні ротової порожнини. Бактерії, які є винуватцями розвитку карієсу, в ротовій порожнині знаходяться постійно. Потрібне їхнє постійне видалення. Якщо вони видаляються недостатньо, то частина, що залишилася, починає активно розмножуватися і в результаті викликає каріозний процес, наслідком якого є руйнування зуба.

До сприятливих факторів можна віднести такі моменти:

• Предрасположенность анатомического плана. Например, у некоторых пациентов отмечается скученность зубов.
• Схильність анатомічного плану. Наприклад, у деяких пацієнтів відзначається скупченість зубів.
• Слина деяких людей пов’язана з аномальним складом.
• У деяких пацієнтів може порушуватись порушений прикус.
• Має значення незбалансованість живлення.
• Причини генетичного характеру.
• Постійне вживання неякісної води.
• Має значення радіаційний фактор, стресові ситуації та деякі інші моменти.

Боротьба із захворюванням

Те, який метод для лікування буде обрано, залежить від масштабу ураження зубів. Простіше кажучи, має значення стадія хвороби. Найсприятливіший прогноз за першої стадії. Емаль ще не вражена каріозним процесом, але на зубах вже з’являються плями різної величини та забарвлення. На цій стадії цілком достатньою буде ремінералізація зубів. При цьому відкриття емалі не потрібно. Якщо процес не зупинено, то на місці плями з’являється каріозне поглиблення. Невелику порожнину легкозапломбувати навіть без застосування анестетиків.

Якщо спостерігається подальший прогрес процесу, то розвивається середній карієс. До процесу вже залучається дентин. Така форма має широке поширення. За цієї форми вже необхідно застосовувати анестетики. Порожнину чистять і закривають пломбувальним матеріалом. За останньої стадії спостерігається розвиток глибокого карієсу. Поширення процесу вже сягає зубного нерва. Омертвілі тверді тканини потрібно видалити. Разом із ними видаляється й пульпа. Лікування проводиться як під місцевою, так і загальною анестезією.

Для лікування використовують бормашину, інфільтрацію. Зуб можна вилікувати за допомогою озонової терапії. Крім цього, використовується метод повітряно-абразивної обробки та лазер.

5 основних правил профілактики карієсу

Лікування та профілактика карієсу - 3 | Complex Dent

Незважаючи на численність методів лікування карієсу, головним все ж таки є профілактика. Адже недарма кажуть, що хворобу легше попередити, аніж потім її лікувати.