Лікування середнього карієсу

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 31
  • 2
Зміст

Одним із найпоширеніших захворювань у стоматології є середній карієс. Це захворювання, в результаті якого ушкоджується не тільки емаль, а й шар дентину (дентин – внутрішня тканина зуба, яка набагато м’якша за емалі). При середньому карієсі в емалі та дентині утворюється невелика порожнина, в якій накопичуються залишки їжі та внутрішньої тканини.

Вчасне лікування середнього карієсу дозволяє зберегти зуб. У більшості випадків пацієнт не може сам діагностувати появу захворювання, оскільки у зуба не змінюється колір, а болючі симптоми відсутні. Цей стан є перехідним між поверхневим та глибоким карієсом. Найчастіше він проявляється у віці від 16 до 40 років, але останнім часом було зафіксовано багато випадків діагностики хвороби навіть на молочних зубах. Саме тому рекомендується хоча б раз на рік проходити огляд стоматолога, щоб виявити появу захворювання на ранній стадії.

Причини виникнення

Карієс дентину може розвиватися з трьох причин:

• Високий вміст вуглеводів у їжі.
• Зниження резистентності до емалі. Наявність шкідливої ​​мікрофлори у роті.
• Також карієс може розвинутись у людей, які не дотримуються гігієни ротової порожнини або нерегулярно її проводять, у яких є підвищена кровоточивість або аномалії зубів.

Лікування середнього карієсу - 1 | Complex Dent

Етапи лікування середнього карієсу

Лікування середньої форми карієсу проводиться досить однотипно. Воно включає наступні етапи:

Лікування середнього карієсу - 2 | Complex DentОчищення зуба. Хворий зуб та його «сусіди» очищаються від нальоту та відкладень. Для цього використовується щітка зі спеціальною абразивною пастою або ультразвукові насадки.

Визначення кольорів. Після того, як зуб був очищений, фахівець визначає його колір за спеціальною шкалою, що дозволить йому правильно підібрати пломбувальний матеріал. Це особливо важливо, якщо уражений зуб знаходиться спереду і його видно при розмові та посмішці.

Анестезія. Чимало пацієнтів запитують – наскільки боляче лікувати карієс? Відповідь – це майже безболісна процедура. Перед лікуванням лікар робить знеболюючий укол, дія якого триває від 40 хвилин до 3 годин. Цього цілком достатньо для того, щоб завершити операцію. Єдине, що невеликий біль може бути в момент уколу та введення анестетика.

Видалення пошкоджених тканин. У більшості випадків емаль руйнується набагато менше, ніж дентин, тому лікареві потрібно висвердлити досить великий отвір. Лікування середнього карієсу поетапно проводиться лише з повним видаленням ушкоджених тканин. Необхідно досягти якісного очищення, оскільки навіть мала частина каріозного дентину, що залишилася під пломбою, може призвести до розвитку пульпітів та періодонтитів.

Ізоляція зуба від слини. Дуже важливий етап, від якого залежить міцність пломби та термін її служби. Для ізоляції використовується метод Коффердама – на зуби одягається тонкий шар латексу та фіксується металевими скобами у ясен. В результаті зуби надійно захищені і від слини, і від вологого дихання.

Обробка антисептиками. Необхідно зробити зуб стерильним, щоб уникнути різноманітних ускладнень.

Обробка “грунтовкою”. Перед тим як накласти пломбу, зуб обробляють адгезивом, який покращує зчіпку.

Встановлення прокладки. Вона потрібна для того, щоб пломба не просіла під час полімеризації. Ціна лікування середнього карієсу при використанні спеціальної прокладки практично не змінюється, а ось результат стає набагато кращим.

Встановлення пломби. Зазвичай при цьому використовують композитні фотополімери. Стоматолог наносить шар матеріалу, а потім засвічує його спеціальною лампою, що призводить до полімеризації.

Шліфування. Після того, як пломба зроблена, її шліфують для ідеальної комбінації із зубом. Якісну пломбу неможливо відрізнити від звичайної емалі.

Зверніть увагу, що при своєчасному лікуванні середнього карієсу ви не тільки врятуєте свій зуб, а й уникнете виникнення більш серйозних захворювань у майбутньому.