Встановлення штифта у зуб. Сучасні технології нарощування зубів

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (2 оценок, среднее: 5.00 из 5)
Loading...
Лікування та професійний догляд
  • 153
  • 2
Зміст

Штифт у зуб – рятівне коло для зруйнованих зубів!

Встановлення штифта у зуб. Сучасні технології нарощування зубів - 1 | Complex DentНезважаючи на прогрес у сучасній стоматології, проблеми із зубами, яснами та ротом продовжують турбувати абсолютну більшість населення. Лікарі стверджують, що частою причиною швидкого руйнування коронок зуба стає генетика. На щастя, у наші дні впорається із цією проблемою досить просто. Зміцнити коронку, що руйнується, або повністю відновити форму зуба можна за допомогою установки штифта.

Що таке штифт у зубі?

Стоматологічний штифт – це конструкція, що має форму вузького загостреного на кінці циліндра з різьбою. Матеріал для виготовлення може бути різним, починаючи від звичайного металу та закінчуючи скловолокном. Зубний штифт служить основою для реставрації зуба. Наприклад, при незначних пошкодженнях зуба, його відновлення можна виконати за допомогою фотополімерної пломби. Але при серйозних пошкодженнях, коли залишилася тільки одна стенка, установка пломби буде неефективною. У таких ситуаціях встановлюється штифт в корені зуба пацієнта.

Зубні штифти – види, особливості та відмінності!

Зазначені вище матеріали відрізняються за рівнем міцності, призначенням, показниками пружності, а також способами фіксації і мають індивідуальний набір плюсів і мінусів. Прийнято виділяти такі найпопулярніші різновиди:

  • Скловолоконні. Повна гіпоалергенність та висока еластичність є ключовими перевагами цього типу. Крім цього перевагами даної конструкції виступає зменшення навантаження, яке припадає на корінь зуба, простота вилучення, стійкість до втрати кольору та впливу різноманітних хімічних та фізичних процесів. Плюс до всього, щоб встановити такий зубний штифт, Вам достатньо лише один раз звернутися за допомогою до лікаря;
  • Вуглецеві. Еластичність максимально наближена до еластичності натурального зуба. Завдяки цьому забезпечується висока міцність відновленого зуба та мінімізація ризику можливого кореневого перелому;
  • Гутаперчеві. Використовуються після видалення нерва під час лікування кореневих каналів. Ущільнюють рідкий цемент, а також попереджають виникнення в каналах порожнин і повітряних бульбашок. Цікаво, що за своєю структурою матеріал, з якого виконані дані штифти, дуже нагадує каучук. Завдяки цьому забезпечується їхня підвищена міцність і еластичність.

Встановлення штифта у зуб. Сучасні технології нарощування зубів - 2 | Complex DentОкремо варто згадати анкерні штифти. Сьогодні ця методика використовується все рідше і рідше. Переважно застосовується для зміцнення та подальшого відновлення зубів, які були досить сильно зруйновані. Встановлюють їх у кореневий канал, після чого фіксують спеціальним стоматологічним цементом. Виготовляються із скловолокна, титану, дорогоцінних матеріалів, кераміки, вуглецевого волокна.

Нарощування зуба на штифт. Показання

Встановлення штифта у зуб. Сучасні технології нарощування зубів - 3 | Complex DentПоказаннями найчастіше є руйнування коронки зуба. Воно може бути спричинене карієсом або механічними факторами. Порівняно з іншими методиками лікування, штифтова технологія має низку переваг. Насамперед варто відзначити довгий термін служби таких зубів. При правильній експлуатації він не менше 10 років. Штифти можна використовувати для відновлення як передніх зубів, так і жувальних. Існують спеціальні конструкції з гнучкого скловолоконного матеріалу, які забезпечують розподіл жувального навантаження, якщо немає кількох жувальних зубів.

Недоліків у штифтів практично немає. А всі, які можна перерахувати, зумовлені їх неправильною установкою. Найчастіше некоректно зафіксовані конструкції провокують руйнування коронки.

Однак таких випадків у сучасній стоматології дуже мало, адже технологія встановлення дуже проста. На першому етапі зубна коронка сточується та проводиться депульпування живих тканин зубів, видаляється нерв. Зубний канал трохи розточують, випрямляючи його форму. Після цього дитячий чи дорослий лікар акуратно встановлює штифт у зубний канал. На даному етапі важливо добре зміцнити конструкцію і водночас не зруйнувати коріння зуба. Встановлений штифт фіксується спеціальним матеріалом, який відразу застигає після засвічування.

Після цього часу стоматолог за допомогою рентгенодіагностики перевіряє наскільки надійно і правильно закріплений штифт. Якщо жодних проблем не виявлено, приступають до встановлення зубної коронки.

А чи є протипоказання?

Практика показує, що далеко не завжди існує можливість встановлювати зубний штифт. Серед основних протипоказань варто виділити:

  • Карієс;
  • Повна відсутність коронки зуба у передній частині;
  • Недостатня довжина та товщина стінки кореня зуба;
  • Скол зуба під ясна;
  • Запалення тканин пародонту.

Вказаний перелік не є вичерпним. Можливість встановлення та небезпека ускладнень визначається індивідуально стоматологом у кожному конкретному випадку. Звертаємо увагу, що за наявності цих та інших протипоказань пропонується альтернатива, що дає змогу успішно відновити пошкоджений зуб.

Завжди допоможемо!

Клініка COMPLEX DENT здійснює нарощування та лікування зубів будь-якої складності. Щоб дізнатися куди вкручують зубний штифт, що робити, якщо зуб зі штифтом розколовся, отримати консультації з інших питань або записатися на прийом до стоматолога, зателефонуйте за номерами, вказаними на сайті.